41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

jadłospis 29.04-03.05.2024

 

JADŁOSPIS

29.04.2024-03.05.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

29,04.2024

Chleb z masłem,mielonka, pomidor,ogórek małosolny, herbata z cytryną

II danie - kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z kapusty białej, kompot

ZUPA – pomidorowa z makaronem

ciasteczko

Alergeny i skład

Mąka pszenno-zytnia, masło,mielonka wp. ,pomidor, ogórek małosolny,herbata czarna,cukier,cytryna,

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, maka pszenna,jajka, śmietana, pieczarki ,masło,kapusta biała młoda,marchew,cytryna,olej,koperek,mr.mieszanka kompotowa, ukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, koncentrat pomidorowy, makaron/mąka durum,jajka,

Maka pszenna,jajka,

Wtorek

30.04.2024

Chleb z masłem,jajecznica ze szczypiorkiem,mleko

II danie –kotlet z mortadeli, ziemniaki, marchew na gęsto, kompot

ZUPA-kapuśniak z białej młodej kapusty

gruszka

Alergeny i skład

 

Maka pszenno-zytnia, masło,jajka,szczypiorek,mleko,cukier

Mortadela,jajka,bułka tarta, olej,ziemniaki,marchew,masło,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kapusta biała,koperek,śmietana

gruszka

Środa

01.05.2024

Święto -go Maja

Nieczynne

 

Alergeny i skład

 

 

 

Czwartek

02.05.2024

Bułka z masłem,szyneczka drobiowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata zielona z cytryną

II danie-makaron kokardka z koktajlem truskawkowym

ZUPA jarzynowy ogród

Jogurt naturalny , owoce

Alergeny i skład

Maka pszenna,polędwica z indyka,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata zielona,cytryna.cukier

Maka pszenna,jajka, maślanka, mr.truskawki,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,mr.fasolka szparagowa kalafior, brokuł, śmietana,koper,ziemniaki

Jogurt naturalny,kiwi,winogrono

Piątek

03.05.2024

Święto 3-go Maja

Nieczynne

 

Alergeny i skład

 

 

 

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Artykuły

06.05-10.05.2024

JADŁOSPIS

06.05.2024-10.05.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

06.05.2024

Chleb z masłem,parówka z szynki,ketchup,herbata z cytryną

II danie – knedle ze śliwkami okraszone masełkiem i cukrem,komot

ZUPA – z fasolki szparagowej z ziemniakami

½ bułki mlecznej z dżemem, mleko

Alergeny i skład

Maka pszenno-,zytnia,masło, parówka z szynki,ketchup, herbata czarna,cukier,cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,masło,cukier,śliwki,mr,wiśnia ,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak, mr.fasolka szparagowa, śmietana, ziemniaki, koperek

Maka pszenna, drożdżem,jajka, masło,dżem,mleko

Wtorek

07.05.2024

Bułka z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem

II danie –łazanki z kiełbasą i boczkiem,kompot

ZUPA- Siła Papaja/szpinakowa z ziemniakami i jajkiem

truskawki

Alergeny i skład

 

Mąka pszenna,masło,grys kukurydziany,mleko

Kapusta kiszona młoda,makaron łazanka/maka pszenna,jajka/ kiełbasa ślaska,boczek wedzony, mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka b/k,szpinak,śmietana,ziemniaki ,jajka

 

Środa

08.05.2024

Chleb Tugrysek z masłem, szyneczka,drobiowa,pomidor, sałata zielona,kiełki rzodkiewki,bawarka

II danie-złocista pałka z kurczaka,ryż,surówka z kapusty białej młodej,kompot

ZUPA-krem z białych warzyw

Ptasie mleczko /wyrób własny/

Alergeny i skład

Maka żytnia,masło,polędwica z indyka,pomidor,sałata masłowa, kiełki rzodkiewki,herbata czarna,cukier,mleko

Pałki z kurczaka,olej,ryż brązowy,marchew,koperek,kapusta biała młoda,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kalafior,pietruszka,śmietana, ziemniaki,

Jogurt naturalny, galaretka owocowa, truskawki

Czwartek

09.05.2024

Bułka z masłem,pasta z kurczaka,herbata zielona z cytryną

II danie-spaghetti mięsno-pomidorowe,kompot

ZUPA – botwinka z ziemniakami

Babka marmurek/wyrob wlasny/mleko

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło,kurczak ,jajka,ogórek kiszony, papryka,rzodkiewka, por, majonez, herbata zielona,cukier,cytryna

Makaron do spaghetti/maka pszenna,jajka,mięso mielone z szynki,pomidory,olej,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,botwinka,śmietan,ziemniaki,koperek

Mąka pszenna ,kakao,ciemne ,jajka,cukier ,masło,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,mleko

Piątek

10.05.2024

Bułka z masłem,pasta z tuńczyka,lipa z cytryną

II danie – placki ziemniaczane ze śmietaną,surówka marchewki i jabłek,kompot

ZUPA – Grochówka

Budyń śmietankowy

Alergeny i skład

Mąka orkiszowa, graham masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,majonez,oórek małosolny

Ziemniaki,mąka pszenna,jajka, olej,śmietana,marchew,jabłka,mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udka z kurczaka wędzone,groch łuskanu,ziemniaki,

Skrobia kukurydziana.ziemniaczana,wanilia, mleko

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Czytaj więcej o: 06.05-10.05.2024

02.04-05.04.2024

JADŁOSPIS

02.04.2024-05.04.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Wtorek

02.04.2024

Płatki kukurydziane z mlekiem,chleb z masłem

II danie –kopytka w sosie koperkowym,surowka z nowej kapusty białej,kompot

ZUPA-ogórkowa z pęczakiem

Ciasteczko,mleko

Alergeny i skład

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste,mleko,maka pszenna,masło

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, koperek,masło,śmietana,kapusta biała młoda,cytryna,wywar mięsno-warzywny/seler/ogórek kiszony,śmietana,kasza pęczak, zielona pietruszka,kurczk,mr.truskawka

Maka pszenna,jajka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,masło

Środa

03.04.2024

Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,kakao

II danie-kurczak w sosie chińskim z warzywami ,ryż, kompot

ZUPA-krem z zielonych warzyw

Owocowy raj/borówki , gruszka, pomarańcza

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło ,jajka,szczypiorek,kakao,mleko

Filet z kurczaka,papryka kolorowa,miód,cytryna,ryż brązowy,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brokuł, zielony groszek, ziemniaki, śmietana

 

Czwartek

04.04.2024

chleb z masłem,pasztet,z szynki,pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona z cytryną

II danie-bitki wp.w sosie własnym,kasza jęczmienna,ogórek kiszony,kompot

ZUPA – ziemniaczana

Wafle ryżowe z nutellą/wyrób własny,mleko

Alergeny i skład

Chleb pszenno-żytni, masło,pasztet drobiowy, pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona,cukier,cytryna

Polędwiczki wp.kasza jęczmienna,ogórek kiszony,cebula,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka wp.ziemniaki,

Wafle ryżowe, awokado,migdały, orzech włoski,mleko

Piątek

05.04.2024

Rogal z masłem , twarożek,kawa inka

II danie-kotlet mielony rybny,ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot

ZUPA pieczarkowa z makaronem

Pizza z serem/wypiek własny

Alergeny i skład

Mąka pszenna,jajka,twaróg, mleko,kawa inka,cukier

Mr.filet z dorsza,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekińska,marchew,koperek,jabłko,ogórek zielony ,mr,truskawka, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy pieczarki ,śmietana , ziemniaki,koperek

Maka pszenna, drożdże,ser mozarella,ser żółty Gouda,olej

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Czytaj więcej o: 02.04-05.04.2024

25-29.03.2024

25.03.2024 – 29.03.2024

Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25.03.2024

Bułka z masłem,szyneczka, rzodkiewka,ogórek zielony,herbata owocowa

II danie-łazanki z mięsem, kompot

ZUPA-ogórkowa

Serek homogenizowany

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,szynka konserwowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata malinowa,cukier

Kapusta kiszona,mięso mielone z szynki,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar miesno-warzywny/seler/ ,kurczak,ogórek kiszony , śmietana,koperek ,ziemniaki

Twaróg,śmietana, skrobi kukurydziana, cukier

Wtorek

26.03.2024

Bułka mleczna z dżemem i masłem,mleko

II danie –Siła Papaja/makaron z kurczakiem,szpinakiem,śmietaną/kompot

ZUPA-żurek śląski

gruszka

Alergeny i skład

 

Maka pszenna ,drożdze,jajka ,dżem truskawkowy,masło,mleko

Filet z kurczaka, śmietana, makaron świderki,szpinak mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler,udka wedzone z kurczaka,mąka żytnia żurek,ziemniaki

 

Środa

27.03.2024

Pieczywo mieszane z masłem,pasta z jaj,bawarka

II danie-gulasz z indyka,kasza pęczak,surówka z selera,kompot

ZUPA-krem z cukinii

Soczek owocowy, sezamki

Alergeny i skład

Mąka pszenno-zytnia, orkiszowa, graham ,masło ,jajka ,zielona cebulka,majonez,mleko,herbata czarna,cukier

Filet z indyka,cebula,olej,kasza pęczak,seler,jabłko,majonez,rodzynko,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,cukinia, śmietana,ziemniaki

Ziarno sezamowe,syrop glukozowy,orzechy ,jabłko

Czwartek

28.03.2024

Chleb z masłem,pasta z makreli,lipa z cytryną

II danie-puszyste racuchy z jabłkiem,kompot

ZUPA – pieczarkowa z ziemniakami

Ciasto drożdżowe własny wypiek

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło, makrela,jajka,majonez,ogórek kiszony,herbata lipa,cytryna,cukier

Maślanka,jajka,mąka pszenna,proszek do pieczenia,jabłka,olej,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak,pieczarki,śmietana ,ziemniaki,koperek

Drożdże,mąka pszenna,śliwka mr.jajka,masło

Piątek

29.03.2024

Weka z masłem,serek almette,kakao

II danie- placki ziemniaczano-warzywne ze śmietaną,kompot

ZUPA kalafiorowo-koperkowa z ziemniakami

Jogurt owocowy

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,serek almette,mleko,kakao

Ziemniaki,marchew,cebula,olej, jajka,mąka pszenna,śmietana ,mr.wisnia,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,mr.kalafior,koperek,ziemniaki

Mleko,kultury bakterii,banan

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Czytaj więcej o: 25-29.03.2024

18-22.03.2024

Jadłospis

18.03.2024-22.03.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18.03.2024

Bułka z masłem,pasta z kiełbasy,ogórek zielony,sałata lodowa,papryka,herbata z cytryną

II danie- naleśniki z twarogiem bananowym,lemoniada cytrynowa

ZUPA – botwinka

Kisiel,ciasteczko

Alergeny i skład

Maka pszenna,jajka,ogórek kiszony,ketchup,musztarda masło, ogórek zielony,sałata lodowa,papryka czerwona ,herbata czarna,cukier,cytryna

Maka pszenna,mleko, jajka,cukier,masło,miód,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,botwinka,ziemniaki, śmietana

Skrobia ziemniaczana,mr.malina,mąka pszenna ,żurawina,jajka

Wtorek

19.03.2024

Chleb z masłem, szyneczka, kiełki rzodkiewki, pomidor kawa inka z mlekiem

II danie –Magia kolorów-kotleciki kolorowe, ziemniaki, mizeria z ogorka zielonego i jogurtu naturalnego,kompot

ZUPA-krem z dyni z grzankami

Budyń śmietankowy z sokiem

Alergeny i skład

 

Mąka pszenno-żytnia,masło,szynka drobiowa,kiełki rzodkiewki,pomidor,mleko,kawa inka

Filet z kurczaka,jajka,papryka kolorowa,olej,ziemniaki,jogurt naturalny,ogórek zielony,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak, śmietana,dynia,grzanki/mąka pszenna/,ziemniaki

Mleko,żółtka jaj,cukier,skrobia ziemniaczana,sok z pomarańczy

Środa

20.03.2024

Chleb tostowy pełnoziarnisty z masłem,kabanos,pomidor, ogórek konserwowy,lipa z cytryną

II danie-jajko sadzone, ziemniaki, buraczki, kompot

ZUPA-jarzynowa

Galaretka, herbatnik

Alergeny i skład

Mąka pszenna pełnoziarnista,woda zakwas,olej,cukier,,masło, kakanos wp.pomidor,ogórek konserwowy,herbata lipy,cukier,cytryna

Jajka, olej, ziemniaki, buraki,cytryna,masło,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,śmietana,fasolka szparagowa,brukselka ,ziemniaki,kalafior,

Mąka pszenna,cukier,olej,mr.truskawka , żeletyna sp.

Czwartek

21.03.2024

Baton z masłem,pasta rybna,herbata zielona z cytryną

II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta kiszona gotowana,kompot

ZUPA kalarepowa

Mus owocowy

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,tuńczyk jajka,ogórek konserwowy,kasza jaglana,majonez,herbata zielona,cukier,cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniacana, szynka wp.mąka pszenna,kapusta kiszona,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar mięsno-warzywny/seler, kurczak,śmietana,ziemniak, kalarepa

Przecier z marchwi,banana, cukier,sól

Piątek

22.03.2024

Zupa mleczna z makaronem, bułka z masłem

II danie-Gdzie jest Nemo?filet z morszczuka z piekarnika ,panczkraut, kompot

ZUPA rosół z lanym ciastem

Muf inki /własny wypiek/

Alergeny i skład

Mleko,makaron/maka pszenna/masło,

Mr.filet z morszczuka,jajka,mąka pszenna,mleko,olej,ziemniaki, kapusta kiszona, cebula ,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy,jajka,mąka pszenna, zielona pietruszka

Mąka pszenna,jajka,olej, paprosz do pieczenia,cukier , kakao

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Czytaj więcej o: 18-22.03.2024

04-08.03

Czytaj więcej o: 04-08.03

19-23.02.2024

Czytaj więcej o: 19-23.02.2024

08-12.01

Jadłospis

08.01.2024-15.01.2024



Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

08.01.2024

Weka z masłem,pasztet drobiowy,ogórek konserwowy,herbata lipa z cytryną

II danieMakaron z masłem,twarogiem,miodem,kompot

ZUPA-jarzynowy ogród

banan

Alergeny i skład

Mąka pszenno-żytnia, masło, pasztet,ogórek konserwowy ,lipa,cukier,cytryna

Mąka durum,masło,twaróg półtłusty,miód,mr,truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler /kurczak,fasolka szparagowa ,brukselka,kalafior,śmietana

 

Wtorek

09.01.2024

Chleb z masłem, szyneczka, pomidor,rzodkiewka,herbata owocowa

II danie-łazanki z mięsem,kompot

ZUPA-krupnik z warzywami

Serek homogenizowany

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,szynka drobiowa,pomidor,rzodkiewka, herbata malinowa,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/, łopatka b/k,kasza jęczmienna,zielona pietruszka,mąka durum,mielone drobiowe,kapusta kiszona,mieszanka owocowa mr.

Mleko,kultury bakterii,śmietanka ,aromat waniliowy

Środa

10.01.2024

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,rogal z masłem,mleko

II daniepierogi z mięsem okraszone cebulką,surówka z kapusty białej,kompot

ZUPA-krem z groszku zielonego ze słonecznikiem

Kisiel ,ciasteczko

Alergeny i skład

Mleko,mąka pszenna,maka ryżowa,maka kukurydziana, kakao,cukier, masło,

Mąka pszenna jajka,łopatka, olej,cebula,kapusta biała, marchew ,,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,mr.groszek zielony, śmietana,słonecznik

Mr.owoce,skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia,cukier waniliowy

Czwartek

11.01.2024

Chleb graham z masłem,ser żółty,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata lipa z cytryną

II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,kompot

ZUPA-rosół z makaronem gwiazdki

Wafla ryżowa z miodem,mleko

Alergeny i skład

Maka graham,masło,ser żółty Gouda,ogórek zielony,rzodkiewka,lipa,cukier, cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,szynka wp. mąka pszenna, kapusta czerwona,cytryna,olej,mr,mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/szponder woł.,kurczak włoszczyzna,zielona pietruszka,mąka pszenna,jajka

Mleko,miód,ryż biały,brązowy,

Piątek

15.01.2024

Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,rumianek z cytryną

II danie jajko w sosie chrzanowym,ziemniaki,surówka z marchewki,kompot

ZUPA –Ziemniaczana wiejska

Soczek,ciasteczka be-be

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,ogórek kiszony,majonez,rumianek,cytryna,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/udka wędzone z kurczaka, ziemniaki, jajka,śmietana,mąk pszenna, marchew,jabłko,mr.mieszanka kompotowa

Mąka pszenna, cukier,olej,jajka

pomarańcza

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.

Czytaj więcej o: 08-12.01

11.122023..-15.12.2023.

JADŁOSPIS

11.12.2023-15.12.2023



Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

11.12.2023

Pieczywo pszenne z masłem, pasztet kremowy, ogorek konserwowy, herbata lipa z cytryną

II danie krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot

ZUPA-jarzynowa na wywrze drobiowym

mandarynka

Alergeny

i skład

mąka pszenna, masło, pasztet, ogórek konserwowy /gorczyca/ cukier, cytryna, lipa

wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, ziemniaki, skrobia ziemniaczana, śmietana, masło, pieczarki, mieszanka kompotowa, kapusta kiszona, cebula, olej, zielona pietruszka, koperek, jabłko

 

Wtorek

12.12.2023

Weka z masłem, szyneczka, bukiet warzyw, herbata zielona z cytryną

II danie-kluski na parze z masełkiem, cukrem, kompot

ZUPA-pieczarkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Ciasteczko, mleko

Alergeny

i skład

mąka pszenna, masło, polędwica z indyka, pomidor, papryka, rzodkiewka, herbata zielona, cukier, cytryna

wywar mięsno-warzywny/seler/, żeberka wp., ziemniaki, mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, masło, cukier, pieczarki, śmietana

mąka pszenna mleko, olej, cukier, proszek

do pieczenia

Środa

13.12.2023

Bułka graham z masłem, ser żóty, pomidor, kakao

II daniegulasz rozmaitości, ryż, sałatka z buraków, kompot

ZUPA-żurek śląski

banan

Alergeny

i skład

mąka graham, masło, ser żółty, pomidor, kakao, mleko

wywar mięsno-warzywny/seler/, szynka wp,, ligawa wołowa, dynia, pieczarki, marchew, ryż, buraki, cytryna, udka wędzone z kurczaka, kiełbasa śląska ,mąka żurek, mieszanka kompotowa, olej

 

Czwartek

14.12.2023

Zupa mleczna z kaszą manną, bułka z masłem, herbata owocowa

II danie-pieczeń w sosie własnym, kluski ślaskie, kapusta czerwona gotowana ,kompot

ZUPA-rosół z lanymi kluseczkami na wywarze mięsnym/wołowo-drobiowym/

gofry z cukrem pudrem

i owocami

Alergeny

i skład

Mleko, kasza manna, mąka pszenna, herbata malinowa, cytryna

Wywar mięsno-warzywny/seler/szynka wp,, siemię lniane, skrobia ziemniaczana, ziemniaki, kapusta czerwona, cebula, cytryna, olej, mieszanka kompotowa, kurczak, wołowe z kością, jajka,

mąka pszenna, mleko, olej, jajka, cukier, proszek

do pieczenia

Piątek

15.12.2023

Chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mleko

II danie Rybki z ferajny-miruna panierowana, ziemniaki z kapustą kiszoną, kompot

ZUPA –kalafiorowo-koperkowa

z kasza manną na rosole

gruszka

Alergeny i skład

mąka pszenno-żytnia, masło, jajka, szczypiorek, mleko,

Filet z miruny, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula, mieszanka kompotowa, kalafior, koperek, kasza manna, wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak

 

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina, ser 20-g,dodatki : ogórek , pomidor , papryka 20g, surówki 80 -100g, zupy 250ml , napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g , ryba 100g



Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

 

SMACZNEGO !!!!



Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży, lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.

Czytaj więcej o: 11.122023..-15.12.2023.

04.12-08.12

JADŁOSPIS

04.12.2023-08.12.2023

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

04.12.2023

Pieczywo mieszane z masłem,pasta z kiełbasy,herbata lipa z cytryną

II danie- makaron z mielonym mięsem i warzywami,lemoniada pomarańczowa

ZUPA –wielowarzywna zabielana

Soczek owocowy

Alergeny i skład

Maka pszenna,żytnia ,orkiszowa, graham,masło,kiełbasa podwawelska,jajka,ogórek kiszony/gorczyca/,musztarda,ketchup,lipa,cytryn,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brukselka,kalafior,fassolka szparagowa,śmietana,makaron/mąka/mięso mielone,groszek zielony,marchew,pomarancza,cukier,przyprawy

Bnan,woda,cytryna,cukier

Wtorek

05.12.2023

Baton pszenny z masłem,ser żółty,ogórek zielony,herbata owocowa

II danie –Filecik z kurczaka panierowany,ziemniaki,mizeria na jogurcie greckim,kompot

ZUPA-krasnoludek w przedszkolu/pomidorowa z ryżem/

Owocowa kasza manna

 

Alergeny i skład

 

Maka pszenna,masło,ser żółty,ogórek zielony,herbata malinowa,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,filet z kurczaka,jajka,płatki kukurydziane,ziemniaki,olej rzepakowy,ogórek zielony,jogurt naturalny,mr.mieszanka kompotowa

Mleko,kasza manna,gruszka

Środa

06.12.2023

Bułka mleczna z masłem,zupa mleczana z makaronem, herbata z cytryną

MIKOŁAJKI W PRZEDSZKOLU

II danie-kotlet z mortadeli, ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot

ZUPA-z kukurydzy z popcornem

Galaretka owocowa

Alergeny i skład

Mąka pszenna,jajka, cukier, masło, mleko,makaron,herbata czarna,cytryna

Wywar miesno-warzywny/ seler/mortadela,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekinska,marchew,kukurydza/

Mieszanka owocowa,żeletyna

Czwartek

07.12.2023

Pieczywo z masłem,pasta z tuńczyka z jajkiem,kawawa zbozowa

II danie-To co lubią Gumisie najbardziej/ryż z koktajlem owocowym,kompot

ZUPA –Jas Fasola w przedszkolu/fasolowa z ziemniakami

Ciasto własny wypiek

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło, tuńczyk,jajka,ogórek kiszony,majonez,mleko,kawa zbożowwa

Wywar miesno-warzywny/seler/ łopatka,fasola biała,kiełbasa podwawelska,ziemniaki,ryż, maślanka,mr,truskawki

 

Jajka,masło,proszek do pieczenia, cukier,mąka pszenna,kakao

Piątek

08.12.2023

Płatki kukurydziane z mlekiem,rogal z masłem

II danie-Rybki z ferajny/paluszki z dorsza/panczkraut/ziemniaki z kiszoną kapustą,kompot

ZUPA – krupnik z warzywami

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami

Alergeny i skład

Płatki kukrtydziane, mleko,maka pszenna,masło

Wywar miesno-warzywny /seler/szponder woł.kurczak,kasza jęczmienna,zielona pietruszka, kapusta kiszona,cebula,olej ziemniaki,filet z dorsza,jajka,bułka tarta

Ryz preparowany, orzech włoski, czekolada deserowa, masło,śmietana

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!



 

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.



 Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Czytaj więcej o: 04.12-08.12

27.11-01.12

 

 

JADLOSPIS

27.11.2023-01.12.2023

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

27.11.2023

Chleb z masłem,polędwica sopocka,ogórek zielony,papryka,bawarka

II danie- kotlet z jaj i warzyw,ziemniaki puree,warzywa z patelni,kompot

ZUPA – krem z marchewki ze słonecznikiem

Budyń czekoladowy, biszkopcik

Alergeny i skład

Maka pszenna,żytnia, orkiszowa, polędwica sopocka masło,ogorek zielony,papryka czerwona, mleko,herbata czarna,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,marchew,śmietana,ziemniaki,słonecznik,jajka,szczypiorek,bułka tarta,olej,masło,mieszanka warzyw na patelnie,śliwki

Skrobia ziemniaczana , kakao,mleko, cukier,maka pszenna,jajka,olej

Wtorek

28.11.2023

Chleb graham z masłem,pasta z tuńczyka,herbata zielona z cytryną

II danie –sałatka warzywna,kotlet mielony z indyka,kompot

ZUPA-grochówka prymusa

Ciasto własny wypiek/dyniowe/

Alergeny i skład

 

Mąka graham, masło,tuńczyk , jajka,ogórek konserwowy, majonez

Wywar mięsno-warzywny/seler/, udka wędzone z kurczaka,kiełbasa podwawelska,mielone z indyka, ziemniaki,jajka,bułka tarta,majonez

Mąka pszenna, jajka , masło ,kako, proszek do pieczenia, cukier,dynia,orzech włoski

Środa

29.11.2023

Bułka kajzerka z masłem , mielonka,papryka, pomidor,lipa z cytryną

II danie-Niebo na talerzu/makaron z łososiem wędzonym,szpinakiem i smietaną /,lemoniada cytrynowa z miodem

ZUPA-barszcz ukraiński

Bufet owocowy/kaki, kiwi,pomarańcza/

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło, mielonka, papryka czerwona, pomidor,herbata lipa, cytyna, cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler / buraki,śmietana,kurczak,fasola Jaś,ziemniaki,koperek,makaron, łosoś wedzony,szpinak mr.cytryna

Kaki,kiwi, pomarańcza

Czwartek

30.11.2023

Bułka mleczna z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem

II danie- zapiekanka z ryzem,mięsem i warzywami,kompot

ZUPA – Papaj w przedszkolu/szpinakowa z ziemniakami

jabłko

Alergeny i skład

Maka pszenna,olej, jajka, masło, płatki kukurydziane , mleko

Wywar mięsno-warzywny/seler/mielone drobiowe,ogórek kiszony,papryka czerwona,ser żółty,ryz brazowy, szpinak mr.ziemniaki,śmietana

jabłko

Piątek

01.12.2023

Bułka razowa z masłem,twaróg,kakao

II danie-nalesniki z dżemem,surówka marchewki z jabłkiem,kompot

ZUPA – kwaśnica z kiełbasą

Chrupki kukurydziane, koktajl owocowy

Alergeny i skład

Maka razowa, masło ,twaróg, mleko,kakao,zielona cebulka,papryka czerwona

Wywar mięsno-warzywny/seler/ ,łopatka b/k,kiełbasa ślaska, mleko,jajka,mąka pszenna,dżem truskawkowy bez cukru,olej,kapusta kiszona,ziemniaki,

Chrupki kukurydziane, maślanka,maliny mr.,cukier

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!



 

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.



 Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczyca













Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Czytaj więcej o: 27.11-01.12