jadłospis 29.04-03.05.2024
JADŁOSPIS
29.04.2024-03.05.2024
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
29,04.2024
|
Chleb z masłem,mielonka, pomidor,ogórek małosolny, herbata z cytryną
|
II danie - kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z kapusty białej, kompot
ZUPA – pomidorowa z makaronem
|
ciasteczko
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-zytnia, masło,mielonka wp. ,pomidor, ogórek małosolny,herbata czarna,cukier,cytryna,
|
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, maka pszenna,jajka, śmietana, pieczarki ,masło,kapusta biała młoda,marchew,cytryna,olej,koperek,mr.mieszanka kompotowa, ukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, koncentrat pomidorowy, makaron/mąka durum,jajka,
|
Maka pszenna,jajka,
|
Wtorek
30.04.2024
|
Chleb z masłem,jajecznica ze szczypiorkiem,mleko
|
II danie –kotlet z mortadeli, ziemniaki, marchew na gęsto, kompot
ZUPA-kapuśniak z białej młodej kapusty
|
gruszka
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenno-zytnia, masło,jajka,szczypiorek,mleko,cukier
|
Mortadela,jajka,bułka tarta, olej,ziemniaki,marchew,masło,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kapusta biała,koperek,śmietana
|
gruszka
|
Środa
01.05.2024
|
Święto -go Maja
|
Nieczynne
|
|
Alergeny i skład
|
|
|
|
Czwartek
02.05.2024
|
Bułka z masłem,szyneczka drobiowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata zielona z cytryną
|
II danie-makaron kokardka z koktajlem truskawkowym
ZUPA – jarzynowy ogród
|
Jogurt naturalny , owoce
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,polędwica z indyka,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata zielona,cytryna.cukier
|
Maka pszenna,jajka, maślanka, mr.truskawki,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,mr.fasolka szparagowa kalafior, brokuł, śmietana,koper,ziemniaki
|
Jogurt naturalny,kiwi,winogrono
|
Piątek
03.05.2024
|
Święto 3-go Maja
|
Nieczynne
|
|
Alergeny i skład
|
|
|
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.
Artykuły
2024-04-30
JADŁOSPIS
06.05.2024-10.05.2024
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
06.05.2024
|
Chleb z masłem,parówka z szynki,ketchup,herbata z cytryną
|
II danie – knedle ze śliwkami okraszone masełkiem i cukrem,komot
ZUPA – z fasolki szparagowej z ziemniakami
|
½ bułki mlecznej z dżemem, mleko
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenno-,zytnia,masło, parówka z szynki,ketchup, herbata czarna,cukier,cytryna
|
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,masło,cukier,śliwki,mr,wiśnia ,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak, mr.fasolka szparagowa, śmietana, ziemniaki, koperek
|
Maka pszenna, drożdżem,jajka, masło,dżem,mleko
|
Wtorek
07.05.2024
|
Bułka z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem
|
II danie –łazanki z kiełbasą i boczkiem,kompot
ZUPA- Siła Papaja/szpinakowa z ziemniakami i jajkiem
|
truskawki
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,grys kukurydziany,mleko
|
Kapusta kiszona młoda,makaron łazanka/maka pszenna,jajka/ kiełbasa ślaska,boczek wedzony, mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka b/k,szpinak,śmietana,ziemniaki ,jajka
|
|
Środa
08.05.2024
|
Chleb Tugrysek z masłem, szyneczka,drobiowa,pomidor, sałata zielona,kiełki rzodkiewki,bawarka
|
II danie-złocista pałka z kurczaka,ryż,surówka z kapusty białej młodej,kompot
ZUPA-krem z białych warzyw
|
Ptasie mleczko /wyrób własny/
|
Alergeny i skład
|
Maka żytnia,masło,polędwica z indyka,pomidor,sałata masłowa, kiełki rzodkiewki,herbata czarna,cukier,mleko
|
Pałki z kurczaka,olej,ryż brązowy,marchew,koperek,kapusta biała młoda,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kalafior,pietruszka,śmietana, ziemniaki,
|
Jogurt naturalny, galaretka owocowa, truskawki
|
Czwartek
09.05.2024
|
Bułka z masłem,pasta z kurczaka,herbata zielona z cytryną
|
II danie-spaghetti mięsno-pomidorowe,kompot
ZUPA – botwinka z ziemniakami
|
Babka marmurek/wyrob wlasny/mleko
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,masło,kurczak ,jajka,ogórek kiszony, papryka,rzodkiewka, por, majonez, herbata zielona,cukier,cytryna
|
Makaron do spaghetti/maka pszenna,jajka,mięso mielone z szynki,pomidory,olej,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,botwinka,śmietan,ziemniaki,koperek
|
Mąka pszenna ,kakao,ciemne ,jajka,cukier ,masło,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,mleko
|
Piątek
10.05.2024
|
Bułka z masłem,pasta z tuńczyka,lipa z cytryną
|
II danie – placki ziemniaczane ze śmietaną,surówka marchewki i jabłek,kompot
ZUPA – Grochówka
|
Budyń śmietankowy
|
Alergeny i skład
|
Mąka orkiszowa, graham masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,majonez,oórek małosolny
|
Ziemniaki,mąka pszenna,jajka, olej,śmietana,marchew,jabłka,mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udka z kurczaka wędzone,groch łuskanu,ziemniaki,
|
Skrobia kukurydziana.ziemniaczana,wanilia, mleko
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.
Czytaj więcej o: 06.05-10.05.2024
2024-04-02
JADŁOSPIS
02.04.2024-05.04.2024
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Wtorek
02.04.2024
|
Płatki kukurydziane z mlekiem,chleb z masłem
|
II danie –kopytka w sosie koperkowym,surowka z nowej kapusty białej,kompot
ZUPA-ogórkowa z pęczakiem
|
Ciasteczko,mleko
|
Alergeny i skład
|
Płatki kukurydziane pełnoziarniste,mleko,maka pszenna,masło
|
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, koperek,masło,śmietana,kapusta biała młoda,cytryna,wywar mięsno-warzywny/seler/ogórek kiszony,śmietana,kasza pęczak, zielona pietruszka,kurczk,mr.truskawka
|
Maka pszenna,jajka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,masło
|
Środa
03.04.2024
|
Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,kakao
|
II danie-kurczak w sosie chińskim z warzywami ,ryż, kompot
ZUPA-krem z zielonych warzyw
|
Owocowy raj/borówki , gruszka, pomarańcza
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenno-żytnia,masło ,jajka,szczypiorek,kakao,mleko
|
Filet z kurczaka,papryka kolorowa,miód,cytryna,ryż brązowy,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brokuł, zielony groszek, ziemniaki, śmietana
|
|
Czwartek
04.04.2024
|
chleb z masłem,pasztet,z szynki,pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona z cytryną
|
II danie-bitki wp.w sosie własnym,kasza jęczmienna,ogórek kiszony,kompot
ZUPA – ziemniaczana
|
Wafle ryżowe z nutellą/wyrób własny,mleko
|
Alergeny i skład
|
Chleb pszenno-żytni, masło,pasztet drobiowy, pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona,cukier,cytryna
|
Polędwiczki wp.kasza jęczmienna,ogórek kiszony,cebula,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka wp.ziemniaki,
|
Wafle ryżowe, awokado,migdały, orzech włoski,mleko
|
Piątek
05.04.2024
|
Rogal z masłem , twarożek,kawa inka
|
II danie-kotlet mielony rybny,ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot
ZUPA –pieczarkowa z makaronem
|
Pizza z serem/wypiek własny
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,jajka,twaróg, mleko,kawa inka,cukier
|
Mr.filet z dorsza,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekińska,marchew,koperek,jabłko,ogórek zielony ,mr,truskawka, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy pieczarki ,śmietana , ziemniaki,koperek
|
Maka pszenna, drożdże,ser mozarella,ser żółty Gouda,olej
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.
Czytaj więcej o: 02.04-05.04.2024
2024-03-22
25.03.2024 – 29.03.2024
Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
25.03.2024
|
Bułka z masłem,szyneczka, rzodkiewka,ogórek zielony,herbata owocowa
|
II danie-łazanki z mięsem, kompot
ZUPA-ogórkowa
|
Serek homogenizowany
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,szynka konserwowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata malinowa,cukier
|
Kapusta kiszona,mięso mielone z szynki,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar miesno-warzywny/seler/ ,kurczak,ogórek kiszony , śmietana,koperek ,ziemniaki
|
Twaróg,śmietana, skrobi kukurydziana, cukier
|
Wtorek
26.03.2024
|
Bułka mleczna z dżemem i masłem,mleko
|
II danie –Siła Papaja/makaron z kurczakiem,szpinakiem,śmietaną/kompot
ZUPA-żurek śląski
|
gruszka
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna ,drożdze,jajka ,dżem truskawkowy,masło,mleko
|
Filet z kurczaka, śmietana, makaron świderki,szpinak mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler,udka wedzone z kurczaka,mąka żytnia żurek,ziemniaki
|
|
Środa
27.03.2024
|
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z jaj,bawarka
|
II danie-gulasz z indyka,kasza pęczak,surówka z selera,kompot
ZUPA-krem z cukinii
|
Soczek owocowy, sezamki
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-zytnia, orkiszowa, graham ,masło ,jajka ,zielona cebulka,majonez,mleko,herbata czarna,cukier
|
Filet z indyka,cebula,olej,kasza pęczak,seler,jabłko,majonez,rodzynko,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,cukinia, śmietana,ziemniaki
|
Ziarno sezamowe,syrop glukozowy,orzechy ,jabłko
|
Czwartek
28.03.2024
|
Chleb z masłem,pasta z makreli,lipa z cytryną
|
II danie-puszyste racuchy z jabłkiem,kompot
ZUPA – pieczarkowa z ziemniakami
|
Ciasto drożdżowe własny wypiek
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło, makrela,jajka,majonez,ogórek kiszony,herbata lipa,cytryna,cukier
|
Maślanka,jajka,mąka pszenna,proszek do pieczenia,jabłka,olej,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak,pieczarki,śmietana ,ziemniaki,koperek
|
Drożdże,mąka pszenna,śliwka mr.jajka,masło
|
Piątek
29.03.2024
|
Weka z masłem,serek almette,kakao
|
II danie- placki ziemniaczano-warzywne ze śmietaną,kompot
ZUPA –kalafiorowo-koperkowa z ziemniakami
|
Jogurt owocowy
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,serek almette,mleko,kakao
|
Ziemniaki,marchew,cebula,olej, jajka,mąka pszenna,śmietana ,mr.wisnia,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,mr.kalafior,koperek,ziemniaki
|
Mleko,kultury bakterii,banan
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.
Czytaj więcej o: 25-29.03.2024
2024-03-18
Jadłospis
18.03.2024-22.03.2024
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
18.03.2024
|
Bułka z masłem,pasta z kiełbasy,ogórek zielony,sałata lodowa,papryka,herbata z cytryną
|
II danie- naleśniki z twarogiem bananowym,lemoniada cytrynowa
ZUPA – botwinka
|
Kisiel,ciasteczko
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,jajka,ogórek kiszony,ketchup,musztarda masło, ogórek zielony,sałata lodowa,papryka czerwona ,herbata czarna,cukier,cytryna
|
Maka pszenna,mleko, jajka,cukier,masło,miód,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,botwinka,ziemniaki, śmietana
|
Skrobia ziemniaczana,mr.malina,mąka pszenna ,żurawina,jajka
|
Wtorek
19.03.2024
|
Chleb z masłem, szyneczka, kiełki rzodkiewki, pomidor kawa inka z mlekiem
|
II danie –Magia kolorów-kotleciki kolorowe, ziemniaki, mizeria z ogorka zielonego i jogurtu naturalnego,kompot
ZUPA-krem z dyni z grzankami
|
Budyń śmietankowy z sokiem
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-żytnia,masło,szynka drobiowa,kiełki rzodkiewki,pomidor,mleko,kawa inka
|
Filet z kurczaka,jajka,papryka kolorowa,olej,ziemniaki,jogurt naturalny,ogórek zielony,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak, śmietana,dynia,grzanki/mąka pszenna/,ziemniaki
|
Mleko,żółtka jaj,cukier,skrobia ziemniaczana,sok z pomarańczy
|
Środa
20.03.2024
|
Chleb tostowy pełnoziarnisty z masłem,kabanos,pomidor, ogórek konserwowy,lipa z cytryną
|
II danie-jajko sadzone, ziemniaki, buraczki, kompot
ZUPA-jarzynowa
|
Galaretka, herbatnik
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna pełnoziarnista,woda zakwas,olej,cukier,,masło, kakanos wp.pomidor,ogórek konserwowy,herbata lipy,cukier,cytryna
|
Jajka, olej, ziemniaki, buraki,cytryna,masło,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,śmietana,fasolka szparagowa,brukselka ,ziemniaki,kalafior,
|
Mąka pszenna,cukier,olej,mr.truskawka , żeletyna sp.
|
Czwartek
21.03.2024
|
Baton z masłem,pasta rybna,herbata zielona z cytryną
|
II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta kiszona gotowana,kompot
ZUPA – kalarepowa
|
Mus owocowy
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,tuńczyk jajka,ogórek konserwowy,kasza jaglana,majonez,herbata zielona,cukier,cytryna
|
Ziemniaki,skrobia ziemniacana, szynka wp.mąka pszenna,kapusta kiszona,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar mięsno-warzywny/seler, kurczak,śmietana,ziemniak, kalarepa
|
Przecier z marchwi,banana, cukier,sól
|
Piątek
22.03.2024
|
Zupa mleczna z makaronem, bułka z masłem
|
II danie-Gdzie jest Nemo?filet z morszczuka z piekarnika ,panczkraut, kompot
ZUPA –rosół z lanym ciastem
|
Muf inki /własny wypiek/
|
Alergeny i skład
|
Mleko,makaron/maka pszenna/masło,
|
Mr.filet z morszczuka,jajka,mąka pszenna,mleko,olej,ziemniaki, kapusta kiszona, cebula ,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy,jajka,mąka pszenna, zielona pietruszka
|
Mąka pszenna,jajka,olej, paprosz do pieczenia,cukier , kakao
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.
Czytaj więcej o: 18-22.03.2024
2024-01-05
Jadłospis
08.01.2024-15.01.2024
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
08.01.2024
|
Weka z masłem,pasztet drobiowy,ogórek konserwowy,herbata lipa z cytryną
|
II danie –Makaron z masłem,twarogiem,miodem,kompot
ZUPA-jarzynowy ogród
|
banan
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-żytnia, masło, pasztet,ogórek konserwowy ,lipa,cukier,cytryna
|
Mąka durum,masło,twaróg półtłusty,miód,mr,truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler /kurczak,fasolka szparagowa ,brukselka,kalafior,śmietana
|
|
Wtorek
09.01.2024
|
Chleb z masłem, szyneczka, pomidor,rzodkiewka,herbata owocowa
|
II danie-łazanki z mięsem,kompot
ZUPA-krupnik z warzywami
|
Serek homogenizowany
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,szynka drobiowa,pomidor,rzodkiewka, herbata malinowa,cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/, łopatka b/k,kasza jęczmienna,zielona pietruszka,mąka durum,mielone drobiowe,kapusta kiszona,mieszanka owocowa mr.
|
Mleko,kultury bakterii,śmietanka ,aromat waniliowy
|
Środa
10.01.2024
|
Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,rogal z masłem,mleko
|
II danie –pierogi z mięsem okraszone cebulką,surówka z kapusty białej,kompot
ZUPA-krem z groszku zielonego ze słonecznikiem
|
Kisiel ,ciasteczko
|
Alergeny i skład
|
Mleko,mąka pszenna,maka ryżowa,maka kukurydziana, kakao,cukier, masło,
|
Mąka pszenna jajka,łopatka, olej,cebula,kapusta biała, marchew ,,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,mr.groszek zielony, śmietana,słonecznik
|
Mr.owoce,skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia,cukier waniliowy
|
Czwartek
11.01.2024
|
Chleb graham z masłem,ser żółty,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata lipa z cytryną
|
II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,kompot
ZUPA-rosół z makaronem gwiazdki
|
Wafla ryżowa z miodem,mleko
|
Alergeny i skład
|
Maka graham,masło,ser żółty Gouda,ogórek zielony,rzodkiewka,lipa,cukier, cytryna
|
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,szynka wp. mąka pszenna, kapusta czerwona,cytryna,olej,mr,mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/szponder woł.,kurczak włoszczyzna,zielona pietruszka,mąka pszenna,jajka
|
Mleko,miód,ryż biały,brązowy,
|
Piątek
15.01.2024
|
Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,rumianek z cytryną
|
II danie –jajko w sosie chrzanowym,ziemniaki,surówka z marchewki,kompot
ZUPA –Ziemniaczana wiejska
|
Soczek,ciasteczka be-be
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenno-żytnia,masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,ogórek kiszony,majonez,rumianek,cytryna,cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/udka wędzone z kurczaka, ziemniaki, jajka,śmietana,mąk pszenna, marchew,jabłko,mr.mieszanka kompotowa
|
Mąka pszenna, cukier,olej,jajka
pomarańcza
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Czytaj więcej o: 08-12.01
2023-12-08
JADŁOSPIS
11.12.2023-15.12.2023
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
11.12.2023
|
Pieczywo pszenne z masłem, pasztet kremowy, ogorek konserwowy, herbata lipa z cytryną
|
II danie –krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot
ZUPA-jarzynowa na wywrze drobiowym
|
mandarynka
|
Alergeny
i skład
|
mąka pszenna, masło, pasztet, ogórek konserwowy /gorczyca/ cukier, cytryna, lipa
|
wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, ziemniaki, skrobia ziemniaczana, śmietana, masło, pieczarki, mieszanka kompotowa, kapusta kiszona, cebula, olej, zielona pietruszka, koperek, jabłko
|
|
Wtorek
12.12.2023
|
Weka z masłem, szyneczka, bukiet warzyw, herbata zielona z cytryną
|
II danie-kluski na parze z masełkiem, cukrem, kompot
ZUPA-pieczarkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym
|
Ciasteczko, mleko
|
Alergeny
i skład
|
mąka pszenna, masło, polędwica z indyka, pomidor, papryka, rzodkiewka, herbata zielona, cukier, cytryna
|
wywar mięsno-warzywny/seler/, żeberka wp., ziemniaki, mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, masło, cukier, pieczarki, śmietana
|
mąka pszenna mleko, olej, cukier, proszek
do pieczenia
|
Środa
13.12.2023
|
Bułka graham z masłem, ser żóty, pomidor, kakao
|
II danie –gulasz rozmaitości, ryż, sałatka z buraków, kompot
ZUPA-żurek śląski
|
banan
|
Alergeny
i skład
|
mąka graham, masło, ser żółty, pomidor, kakao, mleko
|
wywar mięsno-warzywny/seler/, szynka wp,, ligawa wołowa, dynia, pieczarki, marchew, ryż, buraki, cytryna, udka wędzone z kurczaka, kiełbasa śląska ,mąka żurek, mieszanka kompotowa, olej
|
|
Czwartek
14.12.2023
|
Zupa mleczna z kaszą manną, bułka z masłem, herbata owocowa
|
II danie-pieczeń w sosie własnym, kluski ślaskie, kapusta czerwona gotowana ,kompot
ZUPA-rosół z lanymi kluseczkami na wywarze mięsnym/wołowo-drobiowym/
|
gofry z cukrem pudrem
i owocami
|
Alergeny
i skład
|
Mleko, kasza manna, mąka pszenna, herbata malinowa, cytryna
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/szynka wp,, siemię lniane, skrobia ziemniaczana, ziemniaki, kapusta czerwona, cebula, cytryna, olej, mieszanka kompotowa, kurczak, wołowe z kością, jajka,
|
mąka pszenna, mleko, olej, jajka, cukier, proszek
do pieczenia
|
Piątek
15.12.2023
|
Chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mleko
|
II danie –Rybki z ferajny-miruna panierowana, ziemniaki z kapustą kiszoną, kompot
ZUPA –kalafiorowo-koperkowa
z kasza manną na rosole
|
gruszka
|
Alergeny i skład
|
mąka pszenno-żytnia, masło, jajka, szczypiorek, mleko,
|
Filet z miruny, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula, mieszanka kompotowa, kalafior, koperek, kasza manna, wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak
|
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina, ser 20-g,dodatki : ogórek , pomidor , papryka 20g, surówki 80 -100g, zupy 250ml , napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g , ryba 100g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży, lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Czytaj więcej o: 11.122023..-15.12.2023.
2023-12-04
JADŁOSPIS
04.12.2023-08.12.2023
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
04.12.2023
|
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z kiełbasy,herbata lipa z cytryną
|
II danie- makaron z mielonym mięsem i warzywami,lemoniada pomarańczowa
ZUPA –wielowarzywna zabielana
|
Soczek owocowy
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,żytnia ,orkiszowa, graham,masło,kiełbasa podwawelska,jajka,ogórek kiszony/gorczyca/,musztarda,ketchup,lipa,cytryn,cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brukselka,kalafior,fassolka szparagowa,śmietana,makaron/mąka/mięso mielone,groszek zielony,marchew,pomarancza,cukier,przyprawy
|
Bnan,woda,cytryna,cukier
|
Wtorek
05.12.2023
|
Baton pszenny z masłem,ser żółty,ogórek zielony,herbata owocowa
|
II danie –Filecik z kurczaka panierowany,ziemniaki,mizeria na jogurcie greckim,kompot
ZUPA-krasnoludek w przedszkolu/pomidorowa z ryżem/
|
Owocowa kasza manna
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,masło,ser żółty,ogórek zielony,herbata malinowa,cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,filet z kurczaka,jajka,płatki kukurydziane,ziemniaki,olej rzepakowy,ogórek zielony,jogurt naturalny,mr.mieszanka kompotowa
|
Mleko,kasza manna,gruszka
|
Środa
06.12.2023
|
Bułka mleczna z masłem,zupa mleczana z makaronem, herbata z cytryną
MIKOŁAJKI W PRZEDSZKOLU
|
II danie-kotlet z mortadeli, ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot
ZUPA-z kukurydzy z popcornem
|
Galaretka owocowa
|
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,jajka, cukier, masło, mleko,makaron,herbata czarna,cytryna
|
Wywar miesno-warzywny/ seler/mortadela,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekinska,marchew,kukurydza/
|
Mieszanka owocowa,żeletyna
|
Czwartek
07.12.2023
|
Pieczywo z masłem,pasta z tuńczyka z jajkiem,kawawa zbozowa
|
II danie-To co lubią Gumisie najbardziej/ryż z koktajlem owocowym,kompot
ZUPA –Jas Fasola w przedszkolu/fasolowa z ziemniakami
|
Ciasto własny wypiek
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenno-żytnia,masło, tuńczyk,jajka,ogórek kiszony,majonez,mleko,kawa zbożowwa
|
Wywar miesno-warzywny/seler/ łopatka,fasola biała,kiełbasa podwawelska,ziemniaki,ryż, maślanka,mr,truskawki
|
Jajka,masło,proszek do pieczenia, cukier,mąka pszenna,kakao
|
Piątek
08.12.2023
|
Płatki kukurydziane z mlekiem,rogal z masłem
|
II danie-Rybki z ferajny/paluszki z dorsza/panczkraut/ziemniaki z kiszoną kapustą,kompot
ZUPA – krupnik z warzywami
|
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami
|
Alergeny i skład
|
Płatki kukrtydziane, mleko,maka pszenna,masło
|
Wywar miesno-warzywny /seler/szponder woł.kurczak,kasza jęczmienna,zielona pietruszka, kapusta kiszona,cebula,olej ziemniaki,filet z dorsza,jajka,bułka tarta
|
Ryz preparowany, orzech włoski, czekolada deserowa, masło,śmietana
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Czytaj więcej o: 04.12-08.12
2023-11-27
JADLOSPIS
27.11.2023-01.12.2023
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
27.11.2023
|
Chleb z masłem,polędwica sopocka,ogórek zielony,papryka,bawarka
|
II danie- kotlet z jaj i warzyw,ziemniaki puree,warzywa z patelni,kompot
ZUPA – krem z marchewki ze słonecznikiem
|
Budyń czekoladowy, biszkopcik
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,żytnia, orkiszowa, polędwica sopocka masło,ogorek zielony,papryka czerwona, mleko,herbata czarna,cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,marchew,śmietana,ziemniaki,słonecznik,jajka,szczypiorek,bułka tarta,olej,masło,mieszanka warzyw na patelnie,śliwki
|
Skrobia ziemniaczana , kakao,mleko, cukier,maka pszenna,jajka,olej
|
Wtorek
28.11.2023
|
Chleb graham z masłem,pasta z tuńczyka,herbata zielona z cytryną
|
II danie –sałatka warzywna,kotlet mielony z indyka,kompot
ZUPA-grochówka prymusa
|
Ciasto własny wypiek/dyniowe/
|
Alergeny i skład
|
Mąka graham, masło,tuńczyk , jajka,ogórek konserwowy, majonez
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/, udka wędzone z kurczaka,kiełbasa podwawelska,mielone z indyka, ziemniaki,jajka,bułka tarta,majonez
|
Mąka pszenna, jajka , masło ,kako, proszek do pieczenia, cukier,dynia,orzech włoski
|
Środa
29.11.2023
|
Bułka kajzerka z masłem , mielonka,papryka, pomidor,lipa z cytryną
|
II danie-Niebo na talerzu/makaron z łososiem wędzonym,szpinakiem i smietaną /,lemoniada cytrynowa z miodem
ZUPA-barszcz ukraiński
|
Bufet owocowy/kaki, kiwi,pomarańcza/
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,masło, mielonka, papryka czerwona, pomidor,herbata lipa, cytyna, cukier
|
Wywar mięsno-warzywny/seler / buraki,śmietana,kurczak,fasola Jaś,ziemniaki,koperek,makaron, łosoś wedzony,szpinak mr.cytryna
|
Kaki,kiwi, pomarańcza
|
Czwartek
30.11.2023
|
Bułka mleczna z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem
|
II danie- zapiekanka z ryzem,mięsem i warzywami,kompot
ZUPA – Papaj w przedszkolu/szpinakowa z ziemniakami
|
jabłko
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,olej, jajka, masło, płatki kukurydziane , mleko
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/mielone drobiowe,ogórek kiszony,papryka czerwona,ser żółty,ryz brazowy, szpinak mr.ziemniaki,śmietana
|
jabłko
|
Piątek
01.12.2023
|
Bułka razowa z masłem,twaróg,kakao
|
II danie-nalesniki z dżemem,surówka marchewki z jabłkiem,kompot
ZUPA – kwaśnica z kiełbasą
|
Chrupki kukurydziane, koktajl owocowy
|
Alergeny i skład
|
Maka razowa, masło ,twaróg, mleko,kakao,zielona cebulka,papryka czerwona
|
Wywar mięsno-warzywny/seler/ ,łopatka b/k,kiełbasa ślaska, mleko,jajka,mąka pszenna,dżem truskawkowy bez cukru,olej,kapusta kiszona,ziemniaki,
|
Chrupki kukurydziane, maślanka,maliny mr.,cukier
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczyca
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
Czytaj więcej o: 27.11-01.12