08-12.01
Jadłospis
08.01.2024-15.01.2024
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 08.01.2024 |
Weka z masłem,pasztet drobiowy,ogórek konserwowy,herbata lipa z cytryną |
II danie –Makaron z masłem,twarogiem,miodem,kompot ZUPA-jarzynowy ogród |
banan |
Alergeny i skład |
Mąka pszenno-żytnia, masło, pasztet,ogórek konserwowy ,lipa,cukier,cytryna |
Mąka durum,masło,twaróg półtłusty,miód,mr,truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler /kurczak,fasolka szparagowa ,brukselka,kalafior,śmietana |
|
Wtorek 09.01.2024 |
Chleb z masłem, szyneczka, pomidor,rzodkiewka,herbata owocowa |
II danie-łazanki z mięsem,kompot ZUPA-krupnik z warzywami |
Serek homogenizowany |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło,szynka drobiowa,pomidor,rzodkiewka, herbata malinowa,cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler/, łopatka b/k,kasza jęczmienna,zielona pietruszka,mąka durum,mielone drobiowe,kapusta kiszona,mieszanka owocowa mr. |
Mleko,kultury bakterii,śmietanka ,aromat waniliowy |
Środa 10.01.2024 |
Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,rogal z masłem,mleko |
II danie –pierogi z mięsem okraszone cebulką,surówka z kapusty białej,kompot ZUPA-krem z groszku zielonego ze słonecznikiem |
Kisiel ,ciasteczko |
Alergeny i skład |
Mleko,mąka pszenna,maka ryżowa,maka kukurydziana, kakao,cukier, masło, |
Mąka pszenna jajka,łopatka, olej,cebula,kapusta biała, marchew ,,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,mr.groszek zielony, śmietana,słonecznik |
Mr.owoce,skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia,cukier waniliowy |
Czwartek 11.01.2024 |
Chleb graham z masłem,ser żółty,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata lipa z cytryną |
II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,kompot ZUPA-rosół z makaronem gwiazdki |
Wafla ryżowa z miodem,mleko |
Alergeny i skład |
Maka graham,masło,ser żółty Gouda,ogórek zielony,rzodkiewka,lipa,cukier, cytryna |
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,szynka wp. mąka pszenna, kapusta czerwona,cytryna,olej,mr,mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/szponder woł.,kurczak włoszczyzna,zielona pietruszka,mąka pszenna,jajka |
Mleko,miód,ryż biały,brązowy, |
Piątek 15.01.2024 |
Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,rumianek z cytryną |
II danie –jajko w sosie chrzanowym,ziemniaki,surówka z marchewki,kompot ZUPA –Ziemniaczana wiejska |
Soczek,ciasteczka be-be |
Alergeny i skład |
Maka pszenno-żytnia,masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,ogórek kiszony,majonez,rumianek,cytryna,cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler/udka wędzone z kurczaka, ziemniaki, jajka,śmietana,mąk pszenna, marchew,jabłko,mr.mieszanka kompotowa |
Mąka pszenna, cukier,olej,jajka pomarańcza |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.