41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

08-12.01

Jadłospis

08.01.2024-15.01.2024



Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

08.01.2024

Weka z masłem,pasztet drobiowy,ogórek konserwowy,herbata lipa z cytryną

II danieMakaron z masłem,twarogiem,miodem,kompot

ZUPA-jarzynowy ogród

banan

Alergeny i skład

Mąka pszenno-żytnia, masło, pasztet,ogórek konserwowy ,lipa,cukier,cytryna

Mąka durum,masło,twaróg półtłusty,miód,mr,truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler /kurczak,fasolka szparagowa ,brukselka,kalafior,śmietana

 

Wtorek

09.01.2024

Chleb z masłem, szyneczka, pomidor,rzodkiewka,herbata owocowa

II danie-łazanki z mięsem,kompot

ZUPA-krupnik z warzywami

Serek homogenizowany

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,szynka drobiowa,pomidor,rzodkiewka, herbata malinowa,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/, łopatka b/k,kasza jęczmienna,zielona pietruszka,mąka durum,mielone drobiowe,kapusta kiszona,mieszanka owocowa mr.

Mleko,kultury bakterii,śmietanka ,aromat waniliowy

Środa

10.01.2024

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,rogal z masłem,mleko

II daniepierogi z mięsem okraszone cebulką,surówka z kapusty białej,kompot

ZUPA-krem z groszku zielonego ze słonecznikiem

Kisiel ,ciasteczko

Alergeny i skład

Mleko,mąka pszenna,maka ryżowa,maka kukurydziana, kakao,cukier, masło,

Mąka pszenna jajka,łopatka, olej,cebula,kapusta biała, marchew ,,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,mr.groszek zielony, śmietana,słonecznik

Mr.owoce,skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia,cukier waniliowy

Czwartek

11.01.2024

Chleb graham z masłem,ser żółty,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata lipa z cytryną

II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,kompot

ZUPA-rosół z makaronem gwiazdki

Wafla ryżowa z miodem,mleko

Alergeny i skład

Maka graham,masło,ser żółty Gouda,ogórek zielony,rzodkiewka,lipa,cukier, cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,szynka wp. mąka pszenna, kapusta czerwona,cytryna,olej,mr,mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/szponder woł.,kurczak włoszczyzna,zielona pietruszka,mąka pszenna,jajka

Mleko,miód,ryż biały,brązowy,

Piątek

15.01.2024

Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,rumianek z cytryną

II danie jajko w sosie chrzanowym,ziemniaki,surówka z marchewki,kompot

ZUPA –Ziemniaczana wiejska

Soczek,ciasteczka be-be

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,ogórek kiszony,majonez,rumianek,cytryna,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/udka wędzone z kurczaka, ziemniaki, jajka,śmietana,mąk pszenna, marchew,jabłko,mr.mieszanka kompotowa

Mąka pszenna, cukier,olej,jajka

pomarańcza

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.