41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

04-08.03

JADŁOSPIS

04.03.2024-08.03.2024

.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

04.03.2024

Chleb z masłem,pasta z szynki,herbata zielona z cytryną

II danie-placki ziemniaczane , surówka z marchewki i jabłek,kompot

ZUPA – jarzynowa

Jogurt naturalny z musli i miodu

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło,szyneczka drobiowa,jajka,ketchup,ogórek konserwowy/gorczyca/,herbata zielona,cukier,cytryna

Ziemniaki,jajka,siemie lniane,olej,marchew,jabłko,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udziec z indyka ,śmietana,brukselka,kalafior,mr.mieszanka kompotowa

Mleko,białka mleka,kultury bakterii,pszenica pełne ziarno,płatki owsiane,rodzynki, orzechy,ekstrakt słodowy jęczmienny,miód

Wtorek

05.03.2024

Bulka z masłem,pasztet kremowy,/wyrób własny/ogórek kiszony,herbata owocowa

II danie –nagetsy drobiowe,ziemniaki,sałata z jogurtem,kompot

ZUPA-ryżowa

Ciasto marchewkowe , mleko

Alergeny i skład

 

Mąka pszenno-zytnia,masło, mięso wp.,drobiowe, jajka,marchew,wywar warzywny/seler/ogórek kiszony,herbata malinowa,cukier

Płatki kukurydziane,jajka,filet z kurczaka,olej,ziemniaki,sałata masłowa,jogurt naturalny ,mr.truskawka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ryż biały,zielona pietruszka,mr.truskawka,cukier

Mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia, cukier waniliowy ,marchew, olej,mleko

Środa

06.03.2024

Pieczywo mieszane z masłem,pasta śledziowa,hernata lpa z cytryną

II danie-potrawka z kurczka z warzywami,ryż,lemoniada mandarynkowa

ZUPA-wpadł Shrek do garnka/szpinakowa z ziemniakami

Pizza/własny wypiek/

Alergeny i skład

Mąka pszenna,orkiszowa, graham,drożdże,masło,filet śledziowy w pomidorze, jajka,ogórek kiszony,herbata lipa,cukier ,cytryna

Filet z kurczaka,groszek zielony,mr.mr.warzywa paski/seler/ryż brązowy, mandarynki,woda,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,śmietana,kurczak,mr.szpinak, ziemniaki

Maka pszenna, drożdże,olej,ketchup,szynka,ser żółty, pieczarki

Czwartek

07.03.2024

Weka z masłem,kiełbasa sucha,pomidor,rzodkiewka,kawa zbozowa

II danie-gdzie jest NEMO?/paluszki z dorsza,ziemniaki z kiszoną kapustą/,kompot

ZUPA – grysikowa

banan

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło,kiełbasa krakowska sucha, pomidor, rzodkiewka,mleko,kawa zbożowa

Mr.filet dorsza,bułka tarta,jajka,olej,ziemniaki,cebula,kapusta kiszona,kasza manna,wywar mięsno-warzywny/seler/żeberka wp.zielona pietruszka,mr.śliwka

 

Piątek

08.03.2024

Rogal z masłem,zupa mleczna z grysikiem

II danie-makaron z twarogiem,masłem,cukrem, kompot

ZUPA Grochówka wiejska

jabłko

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło, drożdże , mleko,kasza manna

Mąka pszenna durum,jajka,twaróg półtłusty,cukier,masło,wywar mięsno-warzywny/seler/udka wedzone z kurczaka,kiełbasa śląska,groch łuskany,ziemniaki

 

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.





Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.