04-08.03
JADŁOSPIS
04.03.2024-08.03.2024
.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 04.03.2024 |
Chleb z masłem,pasta z szynki,herbata zielona z cytryną |
II danie-placki ziemniaczane , surówka z marchewki i jabłek,kompot ZUPA – jarzynowa |
Jogurt naturalny z musli i miodu |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,masło,szyneczka drobiowa,jajka,ketchup,ogórek konserwowy/gorczyca/,herbata zielona,cukier,cytryna |
Ziemniaki,jajka,siemie lniane,olej,marchew,jabłko,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udziec z indyka ,śmietana,brukselka,kalafior,mr.mieszanka kompotowa |
Mleko,białka mleka,kultury bakterii,pszenica pełne ziarno,płatki owsiane,rodzynki, orzechy,ekstrakt słodowy jęczmienny,miód |
Wtorek 05.03.2024 |
Bulka z masłem,pasztet kremowy,/wyrób własny/ogórek kiszony,herbata owocowa |
II danie –nagetsy drobiowe,ziemniaki,sałata z jogurtem,kompot ZUPA-ryżowa |
Ciasto marchewkowe , mleko |
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-zytnia,masło, mięso wp.,drobiowe, jajka,marchew,wywar warzywny/seler/ogórek kiszony,herbata malinowa,cukier |
Płatki kukurydziane,jajka,filet z kurczaka,olej,ziemniaki,sałata masłowa,jogurt naturalny ,mr.truskawka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ryż biały,zielona pietruszka,mr.truskawka,cukier |
Mąka pszenna, jajka,proszek do pieczenia, cukier waniliowy ,marchew, olej,mleko |
Środa 06.03.2024 |
Pieczywo mieszane z masłem,pasta śledziowa,hernata lpa z cytryną |
II danie-potrawka z kurczka z warzywami,ryż,lemoniada mandarynkowa ZUPA-wpadł Shrek do garnka/szpinakowa z ziemniakami |
Pizza/własny wypiek/ |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,orkiszowa, graham,drożdże,masło,filet śledziowy w pomidorze, jajka,ogórek kiszony,herbata lipa,cukier ,cytryna |
Filet z kurczaka,groszek zielony,mr.mr.warzywa paski/seler/ryż brązowy, mandarynki,woda,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,śmietana,kurczak,mr.szpinak, ziemniaki |
Maka pszenna, drożdże,olej,ketchup,szynka,ser żółty, pieczarki |
Czwartek 07.03.2024 |
Weka z masłem,kiełbasa sucha,pomidor,rzodkiewka,kawa zbozowa |
II danie-gdzie jest NEMO?/paluszki z dorsza,ziemniaki z kiszoną kapustą/,kompot ZUPA – grysikowa |
banan |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,masło,kiełbasa krakowska sucha, pomidor, rzodkiewka,mleko,kawa zbożowa |
Mr.filet dorsza,bułka tarta,jajka,olej,ziemniaki,cebula,kapusta kiszona,kasza manna,wywar mięsno-warzywny/seler/żeberka wp.zielona pietruszka,mr.śliwka |
|
Piątek 08.03.2024 |
Rogal z masłem,zupa mleczna z grysikiem |
II danie-makaron z twarogiem,masłem,cukrem, kompot ZUPA –Grochówka wiejska |
jabłko |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło, drożdże , mleko,kasza manna |
Mąka pszenna durum,jajka,twaróg półtłusty,cukier,masło,wywar mięsno-warzywny/seler/udka wedzone z kurczaka,kiełbasa śląska,groch łuskany,ziemniaki |
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.