41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

11.122023..-15.12.2023.

JADŁOSPIS

11.12.2023-15.12.2023



Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

11.12.2023

Pieczywo pszenne z masłem, pasztet kremowy, ogorek konserwowy, herbata lipa z cytryną

II danie krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot

ZUPA-jarzynowa na wywrze drobiowym

mandarynka

Alergeny

i skład

mąka pszenna, masło, pasztet, ogórek konserwowy /gorczyca/ cukier, cytryna, lipa

wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, ziemniaki, skrobia ziemniaczana, śmietana, masło, pieczarki, mieszanka kompotowa, kapusta kiszona, cebula, olej, zielona pietruszka, koperek, jabłko

 

Wtorek

12.12.2023

Weka z masłem, szyneczka, bukiet warzyw, herbata zielona z cytryną

II danie-kluski na parze z masełkiem, cukrem, kompot

ZUPA-pieczarkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym

Ciasteczko, mleko

Alergeny

i skład

mąka pszenna, masło, polędwica z indyka, pomidor, papryka, rzodkiewka, herbata zielona, cukier, cytryna

wywar mięsno-warzywny/seler/, żeberka wp., ziemniaki, mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, masło, cukier, pieczarki, śmietana

mąka pszenna mleko, olej, cukier, proszek

do pieczenia

Środa

13.12.2023

Bułka graham z masłem, ser żóty, pomidor, kakao

II daniegulasz rozmaitości, ryż, sałatka z buraków, kompot

ZUPA-żurek śląski

banan

Alergeny

i skład

mąka graham, masło, ser żółty, pomidor, kakao, mleko

wywar mięsno-warzywny/seler/, szynka wp,, ligawa wołowa, dynia, pieczarki, marchew, ryż, buraki, cytryna, udka wędzone z kurczaka, kiełbasa śląska ,mąka żurek, mieszanka kompotowa, olej

 

Czwartek

14.12.2023

Zupa mleczna z kaszą manną, bułka z masłem, herbata owocowa

II danie-pieczeń w sosie własnym, kluski ślaskie, kapusta czerwona gotowana ,kompot

ZUPA-rosół z lanymi kluseczkami na wywarze mięsnym/wołowo-drobiowym/

gofry z cukrem pudrem

i owocami

Alergeny

i skład

Mleko, kasza manna, mąka pszenna, herbata malinowa, cytryna

Wywar mięsno-warzywny/seler/szynka wp,, siemię lniane, skrobia ziemniaczana, ziemniaki, kapusta czerwona, cebula, cytryna, olej, mieszanka kompotowa, kurczak, wołowe z kością, jajka,

mąka pszenna, mleko, olej, jajka, cukier, proszek

do pieczenia

Piątek

15.12.2023

Chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mleko

II danie Rybki z ferajny-miruna panierowana, ziemniaki z kapustą kiszoną, kompot

ZUPA –kalafiorowo-koperkowa

z kasza manną na rosole

gruszka

Alergeny i skład

mąka pszenno-żytnia, masło, jajka, szczypiorek, mleko,

Filet z miruny, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula, mieszanka kompotowa, kalafior, koperek, kasza manna, wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak

 

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina, ser 20-g,dodatki : ogórek , pomidor , papryka 20g, surówki 80 -100g, zupy 250ml , napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g , ryba 100g



Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

 

SMACZNEGO !!!!



Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży, lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.