11.122023..-15.12.2023.
JADŁOSPIS
11.12.2023-15.12.2023
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 11.12.2023 |
Pieczywo pszenne z masłem, pasztet kremowy, ogorek konserwowy, herbata lipa z cytryną |
II danie –krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot ZUPA-jarzynowa na wywrze drobiowym |
mandarynka |
Alergeny i skład |
mąka pszenna, masło, pasztet, ogórek konserwowy /gorczyca/ cukier, cytryna, lipa |
wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, ziemniaki, skrobia ziemniaczana, śmietana, masło, pieczarki, mieszanka kompotowa, kapusta kiszona, cebula, olej, zielona pietruszka, koperek, jabłko |
|
Wtorek 12.12.2023 |
Weka z masłem, szyneczka, bukiet warzyw, herbata zielona z cytryną |
II danie-kluski na parze z masełkiem, cukrem, kompot ZUPA-pieczarkowa z ziemniakami na wywarze mięsnym |
Ciasteczko, mleko |
Alergeny i skład |
mąka pszenna, masło, polędwica z indyka, pomidor, papryka, rzodkiewka, herbata zielona, cukier, cytryna |
wywar mięsno-warzywny/seler/, żeberka wp., ziemniaki, mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, masło, cukier, pieczarki, śmietana |
mąka pszenna mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia |
Środa 13.12.2023 |
Bułka graham z masłem, ser żóty, pomidor, kakao |
II danie –gulasz rozmaitości, ryż, sałatka z buraków, kompot ZUPA-żurek śląski |
banan |
Alergeny i skład |
mąka graham, masło, ser żółty, pomidor, kakao, mleko |
wywar mięsno-warzywny/seler/, szynka wp,, ligawa wołowa, dynia, pieczarki, marchew, ryż, buraki, cytryna, udka wędzone z kurczaka, kiełbasa śląska ,mąka żurek, mieszanka kompotowa, olej |
|
Czwartek 14.12.2023 |
Zupa mleczna z kaszą manną, bułka z masłem, herbata owocowa |
II danie-pieczeń w sosie własnym, kluski ślaskie, kapusta czerwona gotowana ,kompot ZUPA-rosół z lanymi kluseczkami na wywarze mięsnym/wołowo-drobiowym/ |
gofry z cukrem pudrem i owocami |
Alergeny i skład |
Mleko, kasza manna, mąka pszenna, herbata malinowa, cytryna |
Wywar mięsno-warzywny/seler/szynka wp,, siemię lniane, skrobia ziemniaczana, ziemniaki, kapusta czerwona, cebula, cytryna, olej, mieszanka kompotowa, kurczak, wołowe z kością, jajka, |
mąka pszenna, mleko, olej, jajka, cukier, proszek |
Piątek 15.12.2023 |
Chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, mleko |
II danie –Rybki z ferajny-miruna panierowana, ziemniaki z kapustą kiszoną, kompot ZUPA –kalafiorowo-koperkowa z kasza manną na rosole |
gruszka |
Alergeny i skład |
mąka pszenno-żytnia, masło, jajka, szczypiorek, mleko, |
Filet z miruny, jajka, bułka tarta, olej, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula, mieszanka kompotowa, kalafior, koperek, kasza manna, wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak |
|
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina, ser 20-g,dodatki : ogórek , pomidor , papryka 20g, surówki 80 -100g, zupy 250ml , napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g , ryba 100g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży, lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.