41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

27.11-01.12

 

 

JADLOSPIS

27.11.2023-01.12.2023

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

27.11.2023

Chleb z masłem,polędwica sopocka,ogórek zielony,papryka,bawarka

II danie- kotlet z jaj i warzyw,ziemniaki puree,warzywa z patelni,kompot

ZUPA – krem z marchewki ze słonecznikiem

Budyń czekoladowy, biszkopcik

Alergeny i skład

Maka pszenna,żytnia, orkiszowa, polędwica sopocka masło,ogorek zielony,papryka czerwona, mleko,herbata czarna,cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,marchew,śmietana,ziemniaki,słonecznik,jajka,szczypiorek,bułka tarta,olej,masło,mieszanka warzyw na patelnie,śliwki

Skrobia ziemniaczana , kakao,mleko, cukier,maka pszenna,jajka,olej

Wtorek

28.11.2023

Chleb graham z masłem,pasta z tuńczyka,herbata zielona z cytryną

II danie –sałatka warzywna,kotlet mielony z indyka,kompot

ZUPA-grochówka prymusa

Ciasto własny wypiek/dyniowe/

Alergeny i skład

 

Mąka graham, masło,tuńczyk , jajka,ogórek konserwowy, majonez

Wywar mięsno-warzywny/seler/, udka wędzone z kurczaka,kiełbasa podwawelska,mielone z indyka, ziemniaki,jajka,bułka tarta,majonez

Mąka pszenna, jajka , masło ,kako, proszek do pieczenia, cukier,dynia,orzech włoski

Środa

29.11.2023

Bułka kajzerka z masłem , mielonka,papryka, pomidor,lipa z cytryną

II danie-Niebo na talerzu/makaron z łososiem wędzonym,szpinakiem i smietaną /,lemoniada cytrynowa z miodem

ZUPA-barszcz ukraiński

Bufet owocowy/kaki, kiwi,pomarańcza/

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło, mielonka, papryka czerwona, pomidor,herbata lipa, cytyna, cukier

Wywar mięsno-warzywny/seler / buraki,śmietana,kurczak,fasola Jaś,ziemniaki,koperek,makaron, łosoś wedzony,szpinak mr.cytryna

Kaki,kiwi, pomarańcza

Czwartek

30.11.2023

Bułka mleczna z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem

II danie- zapiekanka z ryzem,mięsem i warzywami,kompot

ZUPA – Papaj w przedszkolu/szpinakowa z ziemniakami

jabłko

Alergeny i skład

Maka pszenna,olej, jajka, masło, płatki kukurydziane , mleko

Wywar mięsno-warzywny/seler/mielone drobiowe,ogórek kiszony,papryka czerwona,ser żółty,ryz brazowy, szpinak mr.ziemniaki,śmietana

jabłko

Piątek

01.12.2023

Bułka razowa z masłem,twaróg,kakao

II danie-nalesniki z dżemem,surówka marchewki z jabłkiem,kompot

ZUPA – kwaśnica z kiełbasą

Chrupki kukurydziane, koktajl owocowy

Alergeny i skład

Maka razowa, masło ,twaróg, mleko,kakao,zielona cebulka,papryka czerwona

Wywar mięsno-warzywny/seler/ ,łopatka b/k,kiełbasa ślaska, mleko,jajka,mąka pszenna,dżem truskawkowy bez cukru,olej,kapusta kiszona,ziemniaki,

Chrupki kukurydziane, maślanka,maliny mr.,cukier

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!



 

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.



 Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczyca













Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)