27.11-01.12
JADLOSPIS
27.11.2023-01.12.2023
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 27.11.2023 |
Chleb z masłem,polędwica sopocka,ogórek zielony,papryka,bawarka |
II danie- kotlet z jaj i warzyw,ziemniaki puree,warzywa z patelni,kompot ZUPA – krem z marchewki ze słonecznikiem |
Budyń czekoladowy, biszkopcik |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,żytnia, orkiszowa, polędwica sopocka masło,ogorek zielony,papryka czerwona, mleko,herbata czarna,cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,marchew,śmietana,ziemniaki,słonecznik,jajka,szczypiorek,bułka tarta,olej,masło,mieszanka warzyw na patelnie,śliwki |
Skrobia ziemniaczana , kakao,mleko, cukier,maka pszenna,jajka,olej |
Wtorek 28.11.2023 |
Chleb graham z masłem,pasta z tuńczyka,herbata zielona z cytryną |
II danie –sałatka warzywna,kotlet mielony z indyka,kompot ZUPA-grochówka prymusa |
Ciasto własny wypiek/dyniowe/ |
Alergeny i skład
|
Mąka graham, masło,tuńczyk , jajka,ogórek konserwowy, majonez |
Wywar mięsno-warzywny/seler/, udka wędzone z kurczaka,kiełbasa podwawelska,mielone z indyka, ziemniaki,jajka,bułka tarta,majonez |
Mąka pszenna, jajka , masło ,kako, proszek do pieczenia, cukier,dynia,orzech włoski |
Środa 29.11.2023 |
Bułka kajzerka z masłem , mielonka,papryka, pomidor,lipa z cytryną |
II danie-Niebo na talerzu/makaron z łososiem wędzonym,szpinakiem i smietaną /,lemoniada cytrynowa z miodem ZUPA-barszcz ukraiński |
Bufet owocowy/kaki, kiwi,pomarańcza/ |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,masło, mielonka, papryka czerwona, pomidor,herbata lipa, cytyna, cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler / buraki,śmietana,kurczak,fasola Jaś,ziemniaki,koperek,makaron, łosoś wedzony,szpinak mr.cytryna |
Kaki,kiwi, pomarańcza |
Czwartek 30.11.2023 |
Bułka mleczna z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem |
II danie- zapiekanka z ryzem,mięsem i warzywami,kompot ZUPA – Papaj w przedszkolu/szpinakowa z ziemniakami |
jabłko |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,olej, jajka, masło, płatki kukurydziane , mleko |
Wywar mięsno-warzywny/seler/mielone drobiowe,ogórek kiszony,papryka czerwona,ser żółty,ryz brazowy, szpinak mr.ziemniaki,śmietana |
jabłko |
Piątek 01.12.2023 |
Bułka razowa z masłem,twaróg,kakao |
II danie-nalesniki z dżemem,surówka marchewki z jabłkiem,kompot ZUPA – kwaśnica z kiełbasą |
Chrupki kukurydziane, koktajl owocowy |
Alergeny i skład |
Maka razowa, masło ,twaróg, mleko,kakao,zielona cebulka,papryka czerwona |
Wywar mięsno-warzywny/seler/ ,łopatka b/k,kiełbasa ślaska, mleko,jajka,mąka pszenna,dżem truskawkowy bez cukru,olej,kapusta kiszona,ziemniaki, |
Chrupki kukurydziane, maślanka,maliny mr.,cukier |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczyca
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)