19-23.02.2024
19.02.2024 - 23.02.2024
Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 19.02.2024 |
Bułka z masłem,polędwica sopocka,pomidor,ogórek zielony,herbata zielona z cytryną |
II danie- makaron w sosie serowym z kurczakiem,kompot ZUPA – żurek śląski |
½ drożdżówka , mleko |
Alergeny i skład |
Maka pszenno-żytnia,masło, polędwica sopocka,pomidor, ogórek zielony,herbata zielona, cukier,cytryna |
Mąka pszenna durum,ser śmietankowy,filet z kurczaka,mr.mieszanka kompotowa,cukier wywar mięsno-warzywny/seler/,mąka żytnia żurkowa,udka z kurczaka wedzone,kiełbasa śląska,jajka
|
Mąka pszenna, cynamon,olej,jajka ,drozdże |
Wtorek 20.02.2024 |
Pieczywo mieszane z masłem,parówka na ciepło,ketchup,herbata z cytryną |
II danie –kluski z miesem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,lemoniada cytrynowa ZUPA-koperkowa z kasza manna |
Wafle ryżowe z nutelą bananową/wyrób własny/ |
Alergeny i skład
|
Makapszenna,orkiszowa,graham,masło,parówka z szynki,ketchup,herbata czarna,cukier,cytryna |
Ziemniaki,szynka wp,skrobia ziemniaczana,kapusta czerwona,cebula,olej,cytryna, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/kasza manna,kurczak,koper |
Ryż brązowy,ziarna słonecznika,banan ,kakao,płatki owsiane,mleko,jajka,cynamon,cukier puder |
Środa 21.02.2024 |
Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,bawarka |
II danie-jajko w sosie chrznowo-śmietanowym,ziemniaki,buraki, kompot ZUPA-kareta kopciuszka.krem z dyni / |
Serek homogenizowany,biszkopcik |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło,tuńczyk w sosie własnym, jajka,majonez, ogórek kiszony,mleko,herbata czarna,cukier |
Jajka,masło,chrzan,śmietana ,ziemniaki,maka pszenna,buraki,cytryna,wywar miesno-warzywny/seler/dynia,kurczak,mr.mieszanka kompotowa |
Mleko,kultury bakterii mlekowych,aromat waniliowy,mąka pszenna,jajka, cukier, proszek do pieczenia |
Czwartek 22.02.2024 |
Weka z masłem,1/2 jajka,sałatka z pomidora i mozarelli,kakao |
II danie-gulasz,kasza jęczmienna,surówka z ogórka konserwowego,kompot ZUPA –ogórkowa z ziemniakami |
gruszka |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,masło, jajka, pomidor,cebula,mozzarella ,mleko,kakao |
Szynka wp,kasza jęczmienna,ogórek konserwowy/gorczyca/,mr.śliwka ,cukier,wywar miesno-warzywny/seler/kurczak,oórek kiszony,ziemniaki,śmietana |
|
Piątek 23.02.2024 |
Płatki czekoladowe z mlekiem,bułka mleczna z masłem |
II danie-kotlet mielony z dorsza,ziemniaki,fasolka szparagowa,kompot ZUPA –krupnik |
Alicja w krainie czarów – magiczne ciasteczka/wyrób wlasny/ |
Alergeny i skład |
Mąka pełnoziarnista, cukier, kasza manna kukurydziana,kakao niskotłuszczowe,witaminy B1,B2,kwas foliowy, mleko,masło,maka pszenna,olej,jajka |
Mr.filet dorszajajka,bułka trata,olej,ziemniaki,fasolka szparagowa mr.,masło,wywar mięsno-warzywny/seler/kasza jaglana,zielona pietruszka |
Mąka pszenna,jajka, proszek do pieczenia, cukier,cukier waniliowy,dzem niesłodzony malinowy |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.