41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

19-23.02.2024

19.02.2024 - 23.02.2024

Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

19.02.2024

Bułka z masłem,polędwica sopocka,pomidor,ogórek zielony,herbata zielona z cytryną

II danie- makaron w sosie serowym z kurczakiem,kompot

ZUPA – żurek śląski

½ drożdżówka , mleko

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło, polędwica sopocka,pomidor, ogórek zielony,herbata zielona, cukier,cytryna

Mąka pszenna durum,ser śmietankowy,filet z kurczaka,mr.mieszanka kompotowa,cukier wywar mięsno-warzywny/seler/,mąka żytnia żurkowa,udka z kurczaka wedzone,kiełbasa śląska,jajka

 

Mąka pszenna, cynamon,olej,jajka ,drozdże

Wtorek

20.02.2024

Pieczywo mieszane z masłem,parówka na ciepło,ketchup,herbata z cytryną

II danie –kluski z miesem,sos pieczeniowy,kapusta czerwona gotowana,lemoniada cytrynowa

ZUPA-koperkowa z kasza manna

Wafle ryżowe z nutelą bananową/wyrób własny/

Alergeny i skład

 

Makapszenna,orkiszowa,graham,masło,parówka z szynki,ketchup,herbata czarna,cukier,cytryna

Ziemniaki,szynka wp,skrobia ziemniaczana,kapusta czerwona,cebula,olej,cytryna, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/kasza manna,kurczak,koper

Ryż brązowy,ziarna słonecznika,banan ,kakao,płatki owsiane,mleko,jajka,cynamon,cukier puder

Środa

21.02.2024

Chleb z masłem,pasta z tuńczyka,bawarka

II danie-jajko w sosie chrznowo-śmietanowym,ziemniaki,buraki, kompot

ZUPA-kareta kopciuszka.krem z dyni /

Serek homogenizowany,biszkopcik

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,tuńczyk w sosie własnym, jajka,majonez, ogórek kiszony,mleko,herbata czarna,cukier

Jajka,masło,chrzan,śmietana ,ziemniaki,maka pszenna,buraki,cytryna,wywar miesno-warzywny/seler/dynia,kurczak,mr.mieszanka kompotowa

Mleko,kultury bakterii mlekowych,aromat waniliowy,mąka pszenna,jajka, cukier, proszek do pieczenia

Czwartek

22.02.2024

Weka z masłem,1/2 jajka,sałatka z pomidora i mozarelli,kakao

II danie-gulasz,kasza jęczmienna,surówka z ogórka konserwowego,kompot

ZUPA –ogórkowa z ziemniakami

gruszka

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło, jajka, pomidor,cebula,mozzarella ,mleko,kakao

Szynka wp,kasza jęczmienna,ogórek konserwowy/gorczyca/,mr.śliwka ,cukier,wywar miesno-warzywny/seler/kurczak,oórek kiszony,ziemniaki,śmietana

 

Piątek

23.02.2024

Płatki czekoladowe z mlekiem,bułka mleczna z masłem

II danie-kotlet mielony z dorsza,ziemniaki,fasolka szparagowa,kompot

ZUPA –krupnik

Alicja w krainie czarów – magiczne ciasteczka/wyrób wlasny/

Alergeny i skład

Mąka pełnoziarnista, cukier, kasza manna kukurydziana,kakao niskotłuszczowe,witaminy B1,B2,kwas foliowy, mleko,masło,maka pszenna,olej,jajka

Mr.filet dorszajajka,bułka trata,olej,ziemniaki,fasolka szparagowa mr.,masło,wywar mięsno-warzywny/seler/kasza jaglana,zielona pietruszka

Mąka pszenna,jajka, proszek do pieczenia, cukier,cukier waniliowy,dzem niesłodzony malinowy

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.