41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

18-22.03.2024

Jadłospis

18.03.2024-22.03.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18.03.2024

Bułka z masłem,pasta z kiełbasy,ogórek zielony,sałata lodowa,papryka,herbata z cytryną

II danie- naleśniki z twarogiem bananowym,lemoniada cytrynowa

ZUPA – botwinka

Kisiel,ciasteczko

Alergeny i skład

Maka pszenna,jajka,ogórek kiszony,ketchup,musztarda masło, ogórek zielony,sałata lodowa,papryka czerwona ,herbata czarna,cukier,cytryna

Maka pszenna,mleko, jajka,cukier,masło,miód,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,botwinka,ziemniaki, śmietana

Skrobia ziemniaczana,mr.malina,mąka pszenna ,żurawina,jajka

Wtorek

19.03.2024

Chleb z masłem, szyneczka, kiełki rzodkiewki, pomidor kawa inka z mlekiem

II danie –Magia kolorów-kotleciki kolorowe, ziemniaki, mizeria z ogorka zielonego i jogurtu naturalnego,kompot

ZUPA-krem z dyni z grzankami

Budyń śmietankowy z sokiem

Alergeny i skład

 

Mąka pszenno-żytnia,masło,szynka drobiowa,kiełki rzodkiewki,pomidor,mleko,kawa inka

Filet z kurczaka,jajka,papryka kolorowa,olej,ziemniaki,jogurt naturalny,ogórek zielony,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak, śmietana,dynia,grzanki/mąka pszenna/,ziemniaki

Mleko,żółtka jaj,cukier,skrobia ziemniaczana,sok z pomarańczy

Środa

20.03.2024

Chleb tostowy pełnoziarnisty z masłem,kabanos,pomidor, ogórek konserwowy,lipa z cytryną

II danie-jajko sadzone, ziemniaki, buraczki, kompot

ZUPA-jarzynowa

Galaretka, herbatnik

Alergeny i skład

Mąka pszenna pełnoziarnista,woda zakwas,olej,cukier,,masło, kakanos wp.pomidor,ogórek konserwowy,herbata lipy,cukier,cytryna

Jajka, olej, ziemniaki, buraki,cytryna,masło,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,śmietana,fasolka szparagowa,brukselka ,ziemniaki,kalafior,

Mąka pszenna,cukier,olej,mr.truskawka , żeletyna sp.

Czwartek

21.03.2024

Baton z masłem,pasta rybna,herbata zielona z cytryną

II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta kiszona gotowana,kompot

ZUPA kalarepowa

Mus owocowy

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,tuńczyk jajka,ogórek konserwowy,kasza jaglana,majonez,herbata zielona,cukier,cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniacana, szynka wp.mąka pszenna,kapusta kiszona,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar mięsno-warzywny/seler, kurczak,śmietana,ziemniak, kalarepa

Przecier z marchwi,banana, cukier,sól

Piątek

22.03.2024

Zupa mleczna z makaronem, bułka z masłem

II danie-Gdzie jest Nemo?filet z morszczuka z piekarnika ,panczkraut, kompot

ZUPA rosół z lanym ciastem

Muf inki /własny wypiek/

Alergeny i skład

Mleko,makaron/maka pszenna/masło,

Mr.filet z morszczuka,jajka,mąka pszenna,mleko,olej,ziemniaki, kapusta kiszona, cebula ,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy,jajka,mąka pszenna, zielona pietruszka

Mąka pszenna,jajka,olej, paprosz do pieczenia,cukier , kakao

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.