18-22.03.2024
Jadłospis
18.03.2024-22.03.2024
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 18.03.2024 |
Bułka z masłem,pasta z kiełbasy,ogórek zielony,sałata lodowa,papryka,herbata z cytryną |
II danie- naleśniki z twarogiem bananowym,lemoniada cytrynowa ZUPA – botwinka |
Kisiel,ciasteczko |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,jajka,ogórek kiszony,ketchup,musztarda masło, ogórek zielony,sałata lodowa,papryka czerwona ,herbata czarna,cukier,cytryna |
Maka pszenna,mleko, jajka,cukier,masło,miód,cytryna,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/ ,kurczak,botwinka,ziemniaki, śmietana |
Skrobia ziemniaczana,mr.malina,mąka pszenna ,żurawina,jajka |
Wtorek 19.03.2024 |
Chleb z masłem, szyneczka, kiełki rzodkiewki, pomidor kawa inka z mlekiem |
II danie –Magia kolorów-kotleciki kolorowe, ziemniaki, mizeria z ogorka zielonego i jogurtu naturalnego,kompot ZUPA-krem z dyni z grzankami |
Budyń śmietankowy z sokiem |
Alergeny i skład
|
Mąka pszenno-żytnia,masło,szynka drobiowa,kiełki rzodkiewki,pomidor,mleko,kawa inka |
Filet z kurczaka,jajka,papryka kolorowa,olej,ziemniaki,jogurt naturalny,ogórek zielony,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak, śmietana,dynia,grzanki/mąka pszenna/,ziemniaki |
Mleko,żółtka jaj,cukier,skrobia ziemniaczana,sok z pomarańczy |
Środa 20.03.2024 |
Chleb tostowy pełnoziarnisty z masłem,kabanos,pomidor, ogórek konserwowy,lipa z cytryną |
II danie-jajko sadzone, ziemniaki, buraczki, kompot ZUPA-jarzynowa |
Galaretka, herbatnik |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna pełnoziarnista,woda zakwas,olej,cukier,,masło, kakanos wp.pomidor,ogórek konserwowy,herbata lipy,cukier,cytryna |
Jajka, olej, ziemniaki, buraki,cytryna,masło,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,śmietana,fasolka szparagowa,brukselka ,ziemniaki,kalafior, |
Mąka pszenna,cukier,olej,mr.truskawka , żeletyna sp. |
Czwartek 21.03.2024 |
Baton z masłem,pasta rybna,herbata zielona z cytryną |
II danie-kluski z mięsem,sos pieczeniowy,kapusta kiszona gotowana,kompot ZUPA – kalarepowa |
Mus owocowy |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło,tuńczyk jajka,ogórek konserwowy,kasza jaglana,majonez,herbata zielona,cukier,cytryna |
Ziemniaki,skrobia ziemniacana, szynka wp.mąka pszenna,kapusta kiszona,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar mięsno-warzywny/seler, kurczak,śmietana,ziemniak, kalarepa |
Przecier z marchwi,banana, cukier,sól |
Piątek 22.03.2024 |
Zupa mleczna z makaronem, bułka z masłem |
II danie-Gdzie jest Nemo?filet z morszczuka z piekarnika ,panczkraut, kompot ZUPA –rosół z lanym ciastem |
Muf inki /własny wypiek/ |
Alergeny i skład |
Mleko,makaron/maka pszenna/masło, |
Mr.filet z morszczuka,jajka,mąka pszenna,mleko,olej,ziemniaki, kapusta kiszona, cebula ,mr.truskawka,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy,jajka,mąka pszenna, zielona pietruszka |
Mąka pszenna,jajka,olej, paprosz do pieczenia,cukier , kakao |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.