41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

06.05-10.05.2024

JADŁOSPIS

06.05.2024-10.05.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

06.05.2024

Chleb z masłem,parówka z szynki,ketchup,herbata z cytryną

II danie – knedle ze śliwkami okraszone masełkiem i cukrem,komot

ZUPA – z fasolki szparagowej z ziemniakami

½ bułki mlecznej z dżemem, mleko

Alergeny i skład

Maka pszenno-,zytnia,masło, parówka z szynki,ketchup, herbata czarna,cukier,cytryna

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,masło,cukier,śliwki,mr,wiśnia ,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak, mr.fasolka szparagowa, śmietana, ziemniaki, koperek

Maka pszenna, drożdżem,jajka, masło,dżem,mleko

Wtorek

07.05.2024

Bułka z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem

II danie –łazanki z kiełbasą i boczkiem,kompot

ZUPA- Siła Papaja/szpinakowa z ziemniakami i jajkiem

truskawki

Alergeny i skład

 

Mąka pszenna,masło,grys kukurydziany,mleko

Kapusta kiszona młoda,makaron łazanka/maka pszenna,jajka/ kiełbasa ślaska,boczek wedzony, mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka b/k,szpinak,śmietana,ziemniaki ,jajka

 

Środa

08.05.2024

Chleb Tugrysek z masłem, szyneczka,drobiowa,pomidor, sałata zielona,kiełki rzodkiewki,bawarka

II danie-złocista pałka z kurczaka,ryż,surówka z kapusty białej młodej,kompot

ZUPA-krem z białych warzyw

Ptasie mleczko /wyrób własny/

Alergeny i skład

Maka żytnia,masło,polędwica z indyka,pomidor,sałata masłowa, kiełki rzodkiewki,herbata czarna,cukier,mleko

Pałki z kurczaka,olej,ryż brązowy,marchew,koperek,kapusta biała młoda,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kalafior,pietruszka,śmietana, ziemniaki,

Jogurt naturalny, galaretka owocowa, truskawki

Czwartek

09.05.2024

Bułka z masłem,pasta z kurczaka,herbata zielona z cytryną

II danie-spaghetti mięsno-pomidorowe,kompot

ZUPA – botwinka z ziemniakami

Babka marmurek/wyrob wlasny/mleko

Alergeny i skład

Maka pszenna,masło,kurczak ,jajka,ogórek kiszony, papryka,rzodkiewka, por, majonez, herbata zielona,cukier,cytryna

Makaron do spaghetti/maka pszenna,jajka,mięso mielone z szynki,pomidory,olej,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,botwinka,śmietan,ziemniaki,koperek

Mąka pszenna ,kakao,ciemne ,jajka,cukier ,masło,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,mleko

Piątek

10.05.2024

Bułka z masłem,pasta z tuńczyka,lipa z cytryną

II danie – placki ziemniaczane ze śmietaną,surówka marchewki i jabłek,kompot

ZUPA – Grochówka

Budyń śmietankowy

Alergeny i skład

Mąka orkiszowa, graham masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,majonez,oórek małosolny

Ziemniaki,mąka pszenna,jajka, olej,śmietana,marchew,jabłka,mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udka z kurczaka wędzone,groch łuskanu,ziemniaki,

Skrobia kukurydziana.ziemniaczana,wanilia, mleko

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.