04.12-08.12
JADŁOSPIS
04.12.2023-08.12.2023
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 04.12.2023 |
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z kiełbasy,herbata lipa z cytryną |
II danie- makaron z mielonym mięsem i warzywami,lemoniada pomarańczowa ZUPA –wielowarzywna zabielana |
Soczek owocowy |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,żytnia ,orkiszowa, graham,masło,kiełbasa podwawelska,jajka,ogórek kiszony/gorczyca/,musztarda,ketchup,lipa,cytryn,cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brukselka,kalafior,fassolka szparagowa,śmietana,makaron/mąka/mięso mielone,groszek zielony,marchew,pomarancza,cukier,przyprawy |
Bnan,woda,cytryna,cukier |
Wtorek 05.12.2023 |
Baton pszenny z masłem,ser żółty,ogórek zielony,herbata owocowa |
II danie –Filecik z kurczaka panierowany,ziemniaki,mizeria na jogurcie greckim,kompot ZUPA-krasnoludek w przedszkolu/pomidorowa z ryżem/ |
Owocowa kasza manna
|
Alergeny i skład
|
Maka pszenna,masło,ser żółty,ogórek zielony,herbata malinowa,cukier |
Wywar mięsno-warzywny/seler/kurczak,filet z kurczaka,jajka,płatki kukurydziane,ziemniaki,olej rzepakowy,ogórek zielony,jogurt naturalny,mr.mieszanka kompotowa |
Mleko,kasza manna,gruszka |
Środa 06.12.2023 |
Bułka mleczna z masłem,zupa mleczana z makaronem, herbata z cytryną MIKOŁAJKI W PRZEDSZKOLU |
II danie-kotlet z mortadeli, ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot ZUPA-z kukurydzy z popcornem |
Galaretka owocowa |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,jajka, cukier, masło, mleko,makaron,herbata czarna,cytryna |
Wywar miesno-warzywny/ seler/mortadela,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekinska,marchew,kukurydza/ |
Mieszanka owocowa,żeletyna |
Czwartek 07.12.2023 |
Pieczywo z masłem,pasta z tuńczyka z jajkiem,kawawa zbozowa |
II danie-To co lubią Gumisie najbardziej/ryż z koktajlem owocowym,kompot ZUPA –Jas Fasola w przedszkolu/fasolowa z ziemniakami |
Ciasto własny wypiek |
Alergeny i skład |
Maka pszenno-żytnia,masło, tuńczyk,jajka,ogórek kiszony,majonez,mleko,kawa zbożowwa |
Wywar miesno-warzywny/seler/ łopatka,fasola biała,kiełbasa podwawelska,ziemniaki,ryż, maślanka,mr,truskawki
|
Jajka,masło,proszek do pieczenia, cukier,mąka pszenna,kakao |
Piątek 08.12.2023 |
Płatki kukurydziane z mlekiem,rogal z masłem |
II danie-Rybki z ferajny/paluszki z dorsza/panczkraut/ziemniaki z kiszoną kapustą,kompot ZUPA – krupnik z warzywami |
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami |
Alergeny i skład |
Płatki kukrtydziane, mleko,maka pszenna,masło |
Wywar miesno-warzywny /seler/szponder woł.kurczak,kasza jęczmienna,zielona pietruszka, kapusta kiszona,cebula,olej ziemniaki,filet z dorsza,jajka,bułka tarta |
Ryz preparowany, orzech włoski, czekolada deserowa, masło,śmietana |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 60g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy .kurkuma,kminek,proszek do pieczenia
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.