25-29.03.2024
25.03.2024 – 29.03.2024
Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 25.03.2024 |
Bułka z masłem,szyneczka, rzodkiewka,ogórek zielony,herbata owocowa |
II danie-łazanki z mięsem, kompot ZUPA-ogórkowa |
Serek homogenizowany |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło,szynka konserwowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata malinowa,cukier |
Kapusta kiszona,mięso mielone z szynki,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar miesno-warzywny/seler/ ,kurczak,ogórek kiszony , śmietana,koperek ,ziemniaki |
Twaróg,śmietana, skrobi kukurydziana, cukier |
Wtorek 26.03.2024 |
Bułka mleczna z dżemem i masłem,mleko |
II danie –Siła Papaja/makaron z kurczakiem,szpinakiem,śmietaną/kompot ZUPA-żurek śląski |
gruszka |
Alergeny i skład
|
Maka pszenna ,drożdze,jajka ,dżem truskawkowy,masło,mleko |
Filet z kurczaka, śmietana, makaron świderki,szpinak mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler,udka wedzone z kurczaka,mąka żytnia żurek,ziemniaki |
|
Środa 27.03.2024 |
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z jaj,bawarka |
II danie-gulasz z indyka,kasza pęczak,surówka z selera,kompot ZUPA-krem z cukinii |
Soczek owocowy, sezamki |
Alergeny i skład |
Mąka pszenno-zytnia, orkiszowa, graham ,masło ,jajka ,zielona cebulka,majonez,mleko,herbata czarna,cukier |
Filet z indyka,cebula,olej,kasza pęczak,seler,jabłko,majonez,rodzynko,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,cukinia, śmietana,ziemniaki |
Ziarno sezamowe,syrop glukozowy,orzechy ,jabłko |
Czwartek 28.03.2024 |
Chleb z masłem,pasta z makreli,lipa z cytryną |
II danie-puszyste racuchy z jabłkiem,kompot ZUPA – pieczarkowa z ziemniakami |
Ciasto drożdżowe własny wypiek |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło, makrela,jajka,majonez,ogórek kiszony,herbata lipa,cytryna,cukier |
Maślanka,jajka,mąka pszenna,proszek do pieczenia,jabłka,olej,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak,pieczarki,śmietana ,ziemniaki,koperek |
Drożdże,mąka pszenna,śliwka mr.jajka,masło |
Piątek 29.03.2024 |
Weka z masłem,serek almette,kakao |
II danie- placki ziemniaczano-warzywne ze śmietaną,kompot ZUPA –kalafiorowo-koperkowa z ziemniakami |
Jogurt owocowy |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,masło,serek almette,mleko,kakao |
Ziemniaki,marchew,cebula,olej, jajka,mąka pszenna,śmietana ,mr.wisnia,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,mr.kalafior,koperek,ziemniaki |
Mleko,kultury bakterii,banan |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.