41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

25-29.03.2024

25.03.2024 – 29.03.2024

Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25.03.2024

Bułka z masłem,szyneczka, rzodkiewka,ogórek zielony,herbata owocowa

II danie-łazanki z mięsem, kompot

ZUPA-ogórkowa

Serek homogenizowany

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,szynka konserwowa,ogórek zielony,rzodkiewka,herbata malinowa,cukier

Kapusta kiszona,mięso mielone z szynki,cebula,olej,mr.wiśnia, wywar miesno-warzywny/seler/ ,kurczak,ogórek kiszony , śmietana,koperek ,ziemniaki

Twaróg,śmietana, skrobi kukurydziana, cukier

Wtorek

26.03.2024

Bułka mleczna z dżemem i masłem,mleko

II danie –Siła Papaja/makaron z kurczakiem,szpinakiem,śmietaną/kompot

ZUPA-żurek śląski

gruszka

Alergeny i skład

 

Maka pszenna ,drożdze,jajka ,dżem truskawkowy,masło,mleko

Filet z kurczaka, śmietana, makaron świderki,szpinak mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler,udka wedzone z kurczaka,mąka żytnia żurek,ziemniaki

 

Środa

27.03.2024

Pieczywo mieszane z masłem,pasta z jaj,bawarka

II danie-gulasz z indyka,kasza pęczak,surówka z selera,kompot

ZUPA-krem z cukinii

Soczek owocowy, sezamki

Alergeny i skład

Mąka pszenno-zytnia, orkiszowa, graham ,masło ,jajka ,zielona cebulka,majonez,mleko,herbata czarna,cukier

Filet z indyka,cebula,olej,kasza pęczak,seler,jabłko,majonez,rodzynko,mr.śliwka,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak,cukinia, śmietana,ziemniaki

Ziarno sezamowe,syrop glukozowy,orzechy ,jabłko

Czwartek

28.03.2024

Chleb z masłem,pasta z makreli,lipa z cytryną

II danie-puszyste racuchy z jabłkiem,kompot

ZUPA – pieczarkowa z ziemniakami

Ciasto drożdżowe własny wypiek

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło, makrela,jajka,majonez,ogórek kiszony,herbata lipa,cytryna,cukier

Maślanka,jajka,mąka pszenna,proszek do pieczenia,jabłka,olej,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak,pieczarki,śmietana ,ziemniaki,koperek

Drożdże,mąka pszenna,śliwka mr.jajka,masło

Piątek

29.03.2024

Weka z masłem,serek almette,kakao

II danie- placki ziemniaczano-warzywne ze śmietaną,kompot

ZUPA kalafiorowo-koperkowa z ziemniakami

Jogurt owocowy

Alergeny i skład

Mąka pszenna,masło,serek almette,mleko,kakao

Ziemniaki,marchew,cebula,olej, jajka,mąka pszenna,śmietana ,mr.wisnia,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,mr.kalafior,koperek,ziemniaki

Mleko,kultury bakterii,banan

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.