06.05-10.05.2024
JADŁOSPIS
06.05.2024-10.05.2024
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 06.05.2024 |
Chleb z masłem,parówka z szynki,ketchup,herbata z cytryną |
II danie – knedle ze śliwkami okraszone masełkiem i cukrem,komot ZUPA – z fasolki szparagowej z ziemniakami |
½ bułki mlecznej z dżemem, mleko |
Alergeny i skład |
Maka pszenno-,zytnia,masło, parówka z szynki,ketchup, herbata czarna,cukier,cytryna |
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana ,masło,cukier,śliwki,mr,wiśnia ,wywar miesno-warzywny/seler/, kurczak, mr.fasolka szparagowa, śmietana, ziemniaki, koperek |
Maka pszenna, drożdżem,jajka, masło,dżem,mleko |
Wtorek 07.05.2024 |
Bułka z masłem,płatki kukurydziane z mlekiem |
II danie –łazanki z kiełbasą i boczkiem,kompot ZUPA- Siła Papaja/szpinakowa z ziemniakami i jajkiem |
truskawki |
Alergeny i skład
|
Mąka pszenna,masło,grys kukurydziany,mleko |
Kapusta kiszona młoda,makaron łazanka/maka pszenna,jajka/ kiełbasa ślaska,boczek wedzony, mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka b/k,szpinak,śmietana,ziemniaki ,jajka |
|
Środa 08.05.2024 |
Chleb Tugrysek z masłem, szyneczka,drobiowa,pomidor, sałata zielona,kiełki rzodkiewki,bawarka |
II danie-złocista pałka z kurczaka,ryż,surówka z kapusty białej młodej,kompot ZUPA-krem z białych warzyw |
Ptasie mleczko /wyrób własny/ |
Alergeny i skład |
Maka żytnia,masło,polędwica z indyka,pomidor,sałata masłowa, kiełki rzodkiewki,herbata czarna,cukier,mleko |
Pałki z kurczaka,olej,ryż brązowy,marchew,koperek,kapusta biała młoda,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/, kurczak, kalafior,pietruszka,śmietana, ziemniaki, |
Jogurt naturalny, galaretka owocowa, truskawki |
Czwartek 09.05.2024 |
Bułka z masłem,pasta z kurczaka,herbata zielona z cytryną |
II danie-spaghetti mięsno-pomidorowe,kompot ZUPA – botwinka z ziemniakami |
Babka marmurek/wyrob wlasny/mleko |
Alergeny i skład |
Maka pszenna,masło,kurczak ,jajka,ogórek kiszony, papryka,rzodkiewka, por, majonez, herbata zielona,cukier,cytryna |
Makaron do spaghetti/maka pszenna,jajka,mięso mielone z szynki,pomidory,olej,wywar miesno-warzywny/seler/,kurczak,botwinka,śmietan,ziemniaki,koperek |
Mąka pszenna ,kakao,ciemne ,jajka,cukier ,masło,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,mleko |
Piątek 10.05.2024 |
Bułka z masłem,pasta z tuńczyka,lipa z cytryną |
II danie – placki ziemniaczane ze śmietaną,surówka marchewki i jabłek,kompot ZUPA – Grochówka |
Budyń śmietankowy |
Alergeny i skład |
Mąka orkiszowa, graham masło,tuńczyk w sosie własnym,jajka,majonez,oórek małosolny |
Ziemniaki,mąka pszenna,jajka, olej,śmietana,marchew,jabłka,mr.truskawki,cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,udka z kurczaka wędzone,groch łuskanu,ziemniaki, |
Skrobia kukurydziana.ziemniaczana,wanilia, mleko |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.