41-705 Ruda Śląska

ul. Plebiscytowa 9

tel. 32 242 87 41

przedszkole@mp31.pl

Miejskie Przedszkole nr 31

Jesteś tutaj: Start / Kalendarz

Kalendarz

02.04-05.04.2024

JADŁOSPIS

02.04.2024-05.04.2024

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Wtorek

02.04.2024

Płatki kukurydziane z mlekiem,chleb z masłem

II danie –kopytka w sosie koperkowym,surowka z nowej kapusty białej,kompot

ZUPA-ogórkowa z pęczakiem

Ciasteczko,mleko

Alergeny i skład

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste,mleko,maka pszenna,masło

Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, koperek,masło,śmietana,kapusta biała młoda,cytryna,wywar mięsno-warzywny/seler/ogórek kiszony,śmietana,kasza pęczak, zielona pietruszka,kurczk,mr.truskawka

Maka pszenna,jajka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,masło

Środa

03.04.2024

Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,kakao

II danie-kurczak w sosie chińskim z warzywami ,ryż, kompot

ZUPA-krem z zielonych warzyw

Owocowy raj/borówki , gruszka, pomarańcza

Alergeny i skład

Maka pszenno-żytnia,masło ,jajka,szczypiorek,kakao,mleko

Filet z kurczaka,papryka kolorowa,miód,cytryna,ryż brązowy,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brokuł, zielony groszek, ziemniaki, śmietana

 

Czwartek

04.04.2024

chleb z masłem,pasztet,z szynki,pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona z cytryną

II danie-bitki wp.w sosie własnym,kasza jęczmienna,ogórek kiszony,kompot

ZUPA – ziemniaczana

Wafle ryżowe z nutellą/wyrób własny,mleko

Alergeny i skład

Chleb pszenno-żytni, masło,pasztet drobiowy, pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona,cukier,cytryna

Polędwiczki wp.kasza jęczmienna,ogórek kiszony,cebula,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka wp.ziemniaki,

Wafle ryżowe, awokado,migdały, orzech włoski,mleko

Piątek

05.04.2024

Rogal z masłem , twarożek,kawa inka

II danie-kotlet mielony rybny,ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot

ZUPA pieczarkowa z makaronem

Pizza z serem/wypiek własny

Alergeny i skład

Mąka pszenna,jajka,twaróg, mleko,kawa inka,cukier

Mr.filet z dorsza,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekińska,marchew,koperek,jabłko,ogórek zielony ,mr,truskawka, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy pieczarki ,śmietana , ziemniaki,koperek

Maka pszenna, drożdże,ser mozarella,ser żółty Gouda,olej

WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ

Gramatura potraw

pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g

Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym

SMACZNEGO !!!!

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.



Alergeny występujące w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 



.

Czytaj więcej o02.04-05.04.2024