02.04-05.04.2024
JADŁOSPIS
02.04.2024-05.04.2024
Data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Wtorek 02.04.2024 |
Płatki kukurydziane z mlekiem,chleb z masłem |
II danie –kopytka w sosie koperkowym,surowka z nowej kapusty białej,kompot ZUPA-ogórkowa z pęczakiem |
Ciasteczko,mleko |
Alergeny i skład
|
Płatki kukurydziane pełnoziarniste,mleko,maka pszenna,masło |
Ziemniaki,skrobia ziemniaczana, koperek,masło,śmietana,kapusta biała młoda,cytryna,wywar mięsno-warzywny/seler/ogórek kiszony,śmietana,kasza pęczak, zielona pietruszka,kurczk,mr.truskawka |
Maka pszenna,jajka, proszek do pieczenia,cukier waniliowy,masło |
Środa 03.04.2024 |
Chleb z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,kakao |
II danie-kurczak w sosie chińskim z warzywami ,ryż, kompot ZUPA-krem z zielonych warzyw |
Owocowy raj/borówki , gruszka, pomarańcza |
Alergeny i skład |
Maka pszenno-żytnia,masło ,jajka,szczypiorek,kakao,mleko |
Filet z kurczaka,papryka kolorowa,miód,cytryna,ryż brązowy,mr.mieszanka kompotowa,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,brokuł, zielony groszek, ziemniaki, śmietana |
|
Czwartek 04.04.2024 |
chleb z masłem,pasztet,z szynki,pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona z cytryną |
II danie-bitki wp.w sosie własnym,kasza jęczmienna,ogórek kiszony,kompot ZUPA – ziemniaczana |
Wafle ryżowe z nutellą/wyrób własny,mleko |
Alergeny i skład |
Chleb pszenno-żytni, masło,pasztet drobiowy, pomidor,ogórek kiszony,herbata zielona,cukier,cytryna |
Polędwiczki wp.kasza jęczmienna,ogórek kiszony,cebula,mr.śliwka,wywar mięsno-warzywny/seler/,łopatka wp.ziemniaki, |
Wafle ryżowe, awokado,migdały, orzech włoski,mleko |
Piątek 05.04.2024 |
Rogal z masłem , twarożek,kawa inka |
II danie-kotlet mielony rybny,ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,kompot ZUPA –pieczarkowa z makaronem |
Pizza z serem/wypiek własny |
Alergeny i skład |
Mąka pszenna,jajka,twaróg, mleko,kawa inka,cukier |
Mr.filet z dorsza,jajka,bułka tarta,olej,ziemniaki,kapusta pekińska,marchew,koperek,jabłko,ogórek zielony ,mr,truskawka, cukier,wywar mięsno-warzywny/seler/,kurczak,szponder wołowy pieczarki ,śmietana , ziemniaki,koperek |
Maka pszenna, drożdże,ser mozarella,ser żółty Gouda,olej |
WODA NIEGAZOWANA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Gramatura potraw
pieczywo 40-60g, masło 20g, wędlina ,ser 20-g,dodatki ogórek , pomidor ,papryka 20g, surówki 80 -100g,zupy 250ml ,napoje 200ml, ziemniaki 150g, makaron, kasza 40g, mięso 60-80g ,ryba 10 0g
Zmiany mogą być uwzględnione w jadłospisie dziennym
SMACZNEGO !!!!
Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Szczegółowy wykaz składników wraz z alergenami znajduje się u intendentki.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk świeży,lubczyk suszony, zioła prowansalskie, papryka słodka, proszek do pieczenia Bio.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.
Alergeny występujące w naszych posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,pszenica)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem niskosłodzony, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
.